Phil Rudd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Phil Rudd (1995)

Philip Hugh Norman Rudzevecuis (Melbourne, 19 mei 1954), beter bekend als Phil Rudd, is een Australische drummer. Hij drumde in de Australische hardrockband AC/DC van 1974 tot 1983 en opnieuw vanaf 1994.

Levensloop[bewerken]

Rudd is samen met Mark Evans de enige muzikant van AC/DC die in Australië is geboren. Hij is van Litouwse komaf. Voordat hij bij AC/DC terechtkwam speelde hij drums in de groep Coloured Balls, waar Angry Anderson (bekend van Rose Tattoo) zanger was. De bandnaam werd later veranderd in Buster Brown, en er werd een plaat uitgebracht: Something to say. Sinds kort is dit album op cd verkrijgbaar. Eind 1974 kwam hij bij AC/DC en was feitelijk de zoveelste drummer die de band kwam versterken: voor hem waren onder anderen Colin Burgess en Peter Clack al in de band actief geweest.

Op het eerste album , High Voltage, speelde Rudd overigens nog niet mee. De drumpartijen voor dat album werden ingespeeld door Tony Kerrante, John Proud en Peter Clack . Pas vanaf T.N.T. is Rudd te horen. Rudd was na het overlijden van Bon Scott zwaar aangeslagen en begon drugs te gebruiken. Zijn gedrag liep uiteindelijk in 1983 dusdanig uit de hand dat hij slaags raakte met gitarist Malcolm Young. Hij werd ontslagen. De band was op dat moment bezig hun album Flick of the switch op te nemen en het gerucht doet al jaren de ronde dat de drummer van Procol Harum, B.J. Wilson, voor het afronden van de opnamen is ingehuurd. Of dat ook zo is lijkt onwaarschijnlijk aangezien Rudd de opnamen al had afgerond voor hij werd ontslagen.

Rudd woont al jaren in Nieuw-Zeeland en heeft daar een tijd een helikopterbedrijf gehad. Ook verbouwde hij groenten en bouwde een eigen opnamestudio. Daarnaast is hij een liefhebber van autoraces en hij heeft dan ook een racelicentie. In 1994 werd hij door de band teruggevraagd. De reden daarvoor was dat de band hun oude sound terugwilde en daarvoor was Rudds terugkeer noodzakelijk. Hun drummer van dat moment, Chris Slade, werd in goed overleg verzocht de groep te verlaten.

In 2010 raakte hij in opspraak door het bezit van softdrugs maar de aanklacht werd uiteindelijk ingetrokken.

In 2011 opende Rudd een eigen restaurant met de naam Phil's place.

In 2014 begon AC/DC met de opnamen van het nieuwe album Rock or bust. Hoewel hij zich te laat meldde speelde hij het album volledig in. In de videoclips voor de nummers Play ball en Rock or bust was Rudd opvallend afwezig. Zijn plek werd ingenomen door drummer Bob Richards.

Op 29 augustus 2014 bracht Rudd zijn eerste soloalbum uit, Head Job.

Op 5 november 2014 moest Rudd voor de rechtbank verschijnen wegens verdenking tot het aanzetten tot moord.[1] Tevens werd hij aangeklaagd voor het bezit van drugs. De aanklacht wegens beraming van moord werd later ingetrokken. De rechtzaak zal in april 2015 plaatsvinden.

AC/DC speelde op 8 februari 2015 bij de uitreiking van de Grammy-awards. Chris Slade bleek toen de vervanger van Rudd. Later die maand werd bekend dat Slade meegaat op de wereldtoernee die de band ter promotie van hun nieuwe album onderneemt.

Bronnen, noten en/of referenties