Gerimpeld boogsterrenmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Plagiomnium undulatum)
Gerimpeld boogsterrenmos
Gerimpeld boogsterrenmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryidae
Orde:Bryales
Familie:Mniaceae (sterrenmosfamilie)
Geslacht:Plagiomnium (boogsterrenmos)
Soort
Plagiomnium undulatum
(Hedw.) T.J.Kop.
Gerimpeld boogsterrenmos
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gerimpeld boogsterrenmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het gerimpeld boogsterrenmos (Plagiomnium undulatum; synoniem: Mnium undulatum) is een mossensoort die behoort tot de sterrenmosfamilie (Mniaceae). Het mos komt voor van april tot augustus en bereikt een hoogte van 5–15 cm.

Determinatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het gerimpeld boogsterrenmos vormt omvangrijke, diepgroene tapijten die bestaan uit fertiele stengels die aan de top boomvormig vertakt zijn en bedekt met rizoïdenvilt. Daarnaast zijn er de in habitus daarvan verschillende steriele stengels die onvertakt en overhangend zijn.

De bladen zijn tongvormig en 10–15 mm lang en 1–2 mm breed. De bladzoom bestaat uit een rand van prosenchymatische (smalle en langwerpige) cellen, terwijl de cellen van de bladschijf parenchymatisch zijn (afgerond tot zeshoekig). De bladrand is gezaagd. De bladnerf strekt zich uit tot in de bladpunt of treedt uit als een korte stekelpunt.

Het gerimpeld boogsterrenmos is tweehuizig. Het sporangium (kapsel) is cilindervormig en is geelgroen tot bruin. Het deksel is half-bolvormig met korte spitsjes. De seta, die bovenaan gekromd is, is 2–4 cm lang en heeft een geelrode kleur.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het gerimpeld boogsterrenmos komt voor op schaduwrijke en vochtige bosgronden en graslanden. Daarnaast wordt de soort soms aangetroffen op vermolmd hout. De plant komt vaak voor in essenbronbossen.

Syntaxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het gerimpeld boogsterrenmos is een kensoort voor de klasse van eiken- en beukenbossen op voedselrijke grond.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]