Poging tot staatsgreep in Congo-Kinshasa in 2024

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Poging tot staatsgreep in Congo-Kinshasa in 2024
Datum 19 mei 2024
Locatie Kinshasa, Congo-Kinshasa
Strijdende partijen
Congo-Kinshasa
  • Leger van Congo-Kinshasa
  • Republikeinse Garde van Congo-Kinshasa
  • Nationale Politie van Congo-Kinshasa
  • Nationale Veiligheidsdienst van Congo-Kinshasa
Parti des Congolais Unis - PCU
Leiders en commandanten
Félix Tshisekedi
Vital Kamerhe
Christian Malanga
Troepensterkte
Onbekend 50+
Verliezen
2 politieagenten gedood 4 doden, 50 gevangenen
Meerdere burgers gedood
Actuele gebeurtenis Dit artikel behandelt een actuele gebeurtenis.
De tekst kan daardoor snel veranderen of inmiddels verouderd zijn.
Iedereen kan bijdragen om de inhoud te verbeteren!

Op 19 mei 2024 vond een poging tot staatsgreep plaats in Congo-Kinshasa (DRC). Ze was gericht tegen president Félix Tshisekedi en zijn minister van Economie Vital Kamerhe en werd snel verijdeld door de veiligheidstroepen.

De poging werd toegeschreven aan troepen die loyaal waren aan oppositiepoliticus Christian Malanga, de zelfverbannen leider van de Parti des Congolais Unis, die in de Verenigde Staten woonde en tijdens de poging werd gedood.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De poging tot staatsgreep vond plaats tijdens een politieke crisis die de regeringspartij van president Félix Tshisekedi in zijn greep hield. De crisis draaide om de verkiezingen voor de leiding van het parlement. Deze verkiezingen waren aanvankelijk gepland voor 18 mei 2024, maar werden vervolgens uitgesteld. Een van de beoogde politici was een bondgenoot van Tshisekedi, minister van Economie Vital Kamerhe, die zich kandidaat stelde voor het presidentschap van de Nationale Assemblee.

Gebeurtenissen[bewerken | brontekst bewerken]

In de vroege uren van 19 mei, rond 04:30 uur, werden gevechten gemeld in de hoofdstad Kinshasa. Er werden botsingen gemeld tussen mannen in militaire uniformen en de veiligheidstroepen nabij het Palais du Peuple, waar de aanvallers erin slaagden binnen te komen. Twintig anderen vielen de woning van Vital Kamerhe aan de Boulevard Tshatshi in de wijk Gombe aan, maar de aanval werd verijdeld door zijn bewakers. Er werd ook geweervuur gemeld nabij het Palais de la Nation. Minstens vijftig mensen, waaronder drie Amerikaanse staatsburgers, werden gearresteerd in verband met de poging tot staatsgreep. Sommigen van hen zouden ook Canadese paspoorten bij zich hebben.

De aanvallers toonden vlaggen van Zaïre en verklaarden dat ze een verandering in het regime van de DRC wilden zien. Ze zeiden ook: 'Tshisekedi eruit!' tijdens de poging.

Het Congolese leger werd vervolgens samen met gepantserde voertuigen in Kinshasa ingezet. Er werden wegversperringen geïnstalleerd nabij het Palais du Peuple en andere delen van de hoofdstad.

Slachtoffers[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de couppoging kwamen twee politieagenten en vier aanvallers om het leven, onder wie hun leider, Christian Malanga. Verschillende mensen raakten gewond nadat een granaat afgevuurd vanuit Kinshasa over de Congorivier vloog en landde in een wijk van Brazzaville, de naburige hoofdstad van de Republiek Congo.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de eerste rapporten waren de aanvallers leden van het Congolese leger voordat werd ontdekt dat ze banden hadden met Christian Malanga, de zelfverbannen leider van de oppositiepartij Parti des Congolais Unis. Malanga verscheen vervolgens op een livestreamvideo in het Palais de la Nation, omringd door mannen in militaire uniformen, en zei: "Felix, je bent weg. We komen je halen."

Een legerwoordvoerder zei later dat Malanga werd gedood nadat hij zich had verzet tegen arrestatie door de Republikeinse Garde tijdens de gevechten in het Palais de la Nation. Zijn zoon, die het Amerikaanse staatsburgerschap bezat, werd ook als dader werd geïdentificeerd, samen met twee andere Amerikaanse staatsburgers. Een ervan werd geïdentificeerd als een zakenpartner van Malanga.

Reacties[bewerken | brontekst bewerken]

Het leger verklaarde dat de poging 'verijdeld' en 'onder controle' was. De Amerikaanse ambassade drong aan op voorzichtigheid, waarbij ambassadeur Lucy Tamlyn zei dat de ambassade samenwerkt met de Congolese autoriteiten in het onderzoek en beloofde "elke betrokken Amerikaanse burger ter verantwoording te roepen". De Franse ambassade waarschuwde tegen reizen naar Gombe. De Afrikaanse Unie heeft de poging tot staatsgreep veroordeeld.