Afrikaanse Unie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
الاتحاد الأفريقي
African Union
Union africaine
Unión africana
União Africana
Umoja wa Afrika
Afrikaanse Unie
African Union (orthographic projection).svg
Bestuurscentrum Addis Abeba
Werktaal Arabisch
Engels
Frans
Spaans
Portugees
Swahili
[1]
Lidmaatschap 53 Afrikaanse staten
Oppervlakte 29.757.900 km²
Inwoners 850 miljoen (Schatting 2005)
Dichtheid 25,7 inw/km²
Tijdzone -1 tot +4
Volkslied Let Us All Unite and Celebrate Together
Voorzitter Boni Yayi
Commissievoorzitter Nkosazana Dlamini-Zuma
Website www.africa-union.org

De Afrikaanse Unie (AU) is een intergouvernementele en supranationale politieke unie van Afrikaanse landen en de opvolger van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid.

De AU heeft net als haar voorganger haar hoofdkantoor in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Ze heeft een parlement (Pan-Afrikaans Parlement) in Midrand (Zuid-Afrika) en een Vrede en Veiligheidsraad.

Geschiedenis[bewerken]

De Afrikaanse Unie is opgericht op 9 juli 2002. De eerste voorzitter was de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki. Gemodelleerd naar de Europese Unie zijn de doelen van de Unie het bevorderen van democratie, mensenrechten en ontwikkeling. Het New Partnership for Africa's Development (NEPAD) programma is een onderdeel van de AU.

Al vrij snel na haar oprichting bleek de Afrikaanse Unie veel efficiënter te zijn dan de Organisatie van Afrikaanse Eenheid. Zo heeft de Afrikaanse Unie inmiddels een beperkte vredesmacht gestationeerd in Darfur en is zij de belangrijkste bemiddelaar bij dat conflict.

In februari 2003 begon de vorming van een interventiemacht en een Vrede en Veiligheidsraad naar voorbeeld van de Verenigde Naties. Deze werd op 25 mei 2004 officieel opgericht.

In maart 2004 werd de eerste zitting van het Pan-Afrikaans Parlement feestelijk geopend. De eerste voorzitter van het parlement is Gertrude Mongella. Het Parlement heeft een raadgevende functie en is gevestigd in de Zuid-Afrikaanse plaats Midrand, waar op 16 september 2004 de eerste werkdag plaatsvond.

In 2012 is Mali tijdelijk uit de Afrikaanse Unie gezet, vanwege de staatsgreep in het land en de onrusten. In 2013 volgde Egypte, om dezelfde reden.

Lidstaten[bewerken]

Alle Afrikaanse landen zijn lid van de Afrikaanse Unie, met uitzondering van Marokko*. Het lidmaatschap van Madagaskar werd op 20 maart 2009 opgeschort wegens een machtsgreep door Andry Rajoelina.[2] Madagaskar werd na verkiezingen op 27 januari 2014 weer toegelaten tot de Afrikaanse Unie.[3] Hetzelfde gebeurde op 23 maart 2012 voor Mali vanwege de staatsgreep door het leger. Op 17 maart daarvoor werd Guinee-Bissaus lidmaatschap al opgeschort wegens een staatsgreep. Op 25 maart 2013 volgde de Centraal-Afrikaanse Republiek, nadat rebellen de hoofdstad Bangui hadden bezet. Na de afzetting van Mohamed Morsi door het leger werd Egyptes lidmaatschap op 6 juli 2013 opgeschort. Mali werd op 25 oktober 2012 weer toegelaten tot de Unie.[4] Hieronder volgt een lijst:

Marokko en de Westelijke Sahara[bewerken]

Vanwege het lidmaatschap van de Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS), is Marokko geen lid van de Unie. De ADRS en Marokko claimen beiden de Westelijke Sahara, maar Marokko bestuurt een groot deel van deze voormalige Spaanse kolonie. De ADRS beschouwt Marokko als bezetter en heeft de macht in een beperkt gebied van de Westelijke Sahara. Veel leden van de Afrikaanse Unie erkennen de Westelijke Sahara ook als een soeverein land. Volgens het Internationaal Gerechtshof en daarmee het volkenrecht is de Westelijke Sahara een bezet gebied. De annexatie hiervan door Marokko wordt internationaal niet erkend, maar deze annexatie wordt wel gesteund door leden van de Arabische Liga.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen
  • The New African Initiative and the African Union: A Preliminary Assessment and Documentation by Henning Melber, Publisher: Nordiska Afrikainstitutet, Sweden; ISBN 91-7106-486-9; (oktober 2002)

  1. (en) Protocol on amendments to the Constitutive Act of the African Union: Article 11, Official Languages
  2. (en) 'AU suspends Madagascar over coup', Al Jazeera 20 maart 2009, laatst geraadpleegd op 26 november 2013.
  3. (en) 'AU lifts Madagascar membership suspension', "Global Times" 27 januari 2014, laatst geraadpleegd op 4 maart 2014.
  4. (en) 'Mali: African Union Re-Admits Mali, Backs Plan to Defeat Armed Islamists in North', allAfrica 25 oktober 2012, laatst geraadpleegd op 26 november 2013.
  5. (en) 'Africa Union suspends Central African Republic, sanctions rebels', Daily Monitor 25 maart 2013, laatst geraadpleegd op 26 november 2013.
  6. (en) 'African Union suspends Egypt', Al Jazeera 6 juli 2013, laatst geraadpleegd op 26 november 2013.
  7. (en) 'Guinea-Bissau suspended from African Union', Al Jazeera 17 april 2012, laatst geraadpleegd op 26 november 2013.