Arabische Democratische Republiek Sahara

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية

Al-Jumhūrīyâ al-Arabīyâ as-Sahrāwīyâ ad-Dīmuqrātīyâ
República Árabe Saharaui Democrática

Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic (right).svg
(Details)
Wapen van de Arabische Democratische Republiek Sahara.
(Details)
De Westelijke Sahara is een gebied dat geclaimd wordt door de ADRS en Marokko. Het gebied is geannexeerd door Marokko. De annexatie wordt internationaal niet erkend.
De Westelijke Sahara is een gebied dat geclaimd wordt door de ADRS en Marokko. Het gebied is geannexeerd door Marokko. De annexatie wordt internationaal niet erkend.
Basisgegevens
Talen Arabisch, Spaans
Hoofdstad al-Ajoen, de facto Bir Lehlou
Regeringsvorm Republiek
Oppervlakte 266.000 (totale claim) km²
Overige
Munteenheid Saharaanse peseta (EHP)
UTC +0
Nationale feestdag onder meer 27 februari
Web | Code | Tel. .eh | ESH | 212
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS, Arabisch: الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية Al-Jumhūrīyâ al-Arabīyâ as-Sahrāwīyâ ad-Dīmuqrātīyâ; Spaans: República Árabe Saharaui Democrática) is een door 58[bron?] staten erkende republiek die de macht heeft over een klein deel van de Westelijke Sahara. De ADRS claimt het hele gebied, maar het grootste gedeelte wordt bezet[1] door Marokko.

De Westelijke Sahara is een woestijngebied met rotsachtig en zandig oppervlak van ongeveer 266.000 vierkante kilometer. De ADRS heeft hiervan een smal, hoekig gedeelte in het oosten in handen (de zogeheten "Vrije Zone"), dat van de rest gescheiden wordt door de Marokkaanse barrière. De ADRS claimt al-Ajoen (Laâyoune, El Aaiún) als hoofdstad, maar die stad is in handen van Marokko. De zetel van de ADRS bevindt zich nabij Tindouf, Algerije. Hier bevinden zich een aantal grote vluchtelingenkampen voor mensen uit de Westelijke Sahara. Het bestuur van het 'bevrijde' gebied vindt ook plaats vanuit Bir Lehlou, een stadje in het noordoosten van de Westelijke Sahara dat de facto als hoofdstad van de republiek dient. Het Twaalfde Volkscongres van het Frente Polisario is in december 2007 gehouden in Tifariti, eveneens op Saharaans grondgebied.

Geschiedenis[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie ook het artikel Westelijke Sahara.

Van 1884 tot 1975 was het gebied, bestaand uit de regio's Saguia el Hamra en Rio de Oro, een kolonie van Spanje onder de naam Spaanse Sahara. Sindsdien is de status van de Westelijke Sahara omstreden. In 1975 werd het verdragsmatig gedeeld en ingelijfd bij Marokko en Mauritanië, hetgeen internationaal niet erkend wordt. Mauritanië trok zich in 1979 terug, waarna Marokko het bestuur over de voorheen door Mauritanië bezette gebieden overnam. Op 27 februari 1976 riep het Polisario, natuurlijk in naam van het Sahrawi-volk en alleen gesteund door Algerije, in Bir Lehlou de onafhankelijkheid uit. De gewelddadigheden tussen het Polisario stopten in 1991, hoewel in 2005 in de door Marokko bezette delen de Intifada voor de onafhankelijkheid uitbrak.

Politiek[bewerken]

Westelijke Sahara. De rode lijn is de 'berm' of Marokkaanse barrière, die de Marokkaanse en SADR-gebieden van elkaar scheidt

Het gehele bestuur van de ADRS bestaat uit leden van het Front Polisario dat militair en diplomatiek gesteund wordt door onder andere Algerije. Het Front Polisario is een guerrillaleger dat opgericht is in 1973 en dat als doel had om een gewapende strijd te voeren tegen de Spaanse kolonisator voor de bevrijding van de Westelijke Sahara. Sinds 1976 strijdt het tegen de Marokkaanse bezetting in het gebied.

Het parlement van de republiek bestaat uit 101 leden, allemaal van Front Polisario.

Leiders van de ADRS[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Lijst van bestuurders van de Westelijke Sahara voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Omdat Marokko Polisario noch de leiders van de ADRS erkent, beschouwt het zijn eigen vorst Mohammed VI als de legitieme leider van de Westelijke Sahara.

Diplomatieke relaties van de ADRS[bewerken]

Overzicht diplomatieke betrekkingen SADR

Zie ook[bewerken]

Bronnen en voetnoten
  1. Volgens het internationaal recht gaat het om een bezetting. Zie Marc Bossuyt en Jan Wouters (2005): Grondlijnen van internationaal recht, Intersentia, Antwerpen enz., blz. 195.