Mauritius (land)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
République de Maurice
Republic of Mauritius
Repiblik Moris
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Engels, Frans, Mauritiaans creools
Hoofdstad Port Louis
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd Prithvirajsing Roopun
Religie Hindoeïsme 52%, christendom 30%, islam 17%
Oppervlakte 1.969 km²[1] (0,05% water)
Inwoners 1.237.000 (2011)[2]
1.379.365 (2020)[3] (700,5/km² (2020))
Bijv. naamwoord Mauritiaans
Inwoneraanduiding Mauritiaan (m./v.)
Mauritiaanse (v.)
Overige
Volkslied Motherland
Munteenheid Mauritiaanse roepie (MUR)
UTC +4
Nationale feestdag 12 maart
Web | Code | Tel. .mu | MUS | 230
Voorgaande staten
Mauritius (1968-1992) Mauritius (1968-1992) 1992 (uitroeping van de republiek)
Portaal  Portaalpictogram  Landen & Volken
Kaart uit The CIA World Factbook

Mauritius (uitspraak: [mɑuˈritsijʏs]) is een zelfstandige republiek in de Indische Oceaan, bestaande uit verschillende eilanden. Het land ligt circa 855 km ten oosten van Madagaskar en circa 1800 km ten oosten van het vasteland van Afrika. Mauritius wordt gerekend tot de Afrikaanse landen.

Tot de Republiek Mauritius (Engels: Republic of Mauritius, Frans: République de Maurice, creools: Repiblik Moris) behoren de eilanden Mauritius (1.864 km²), Rodrigues (109 km²), Agalega-eilanden en de Cargados Carajos (St. Brandon), die binnen het Britse Gemenebest ook wel de Lesser Dependencies genoemd worden en samen slechts 71 km² groot zijn.

Mauritius, Rodrigues en het eiland Réunion vormen tezamen de Mascarenen, vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Mascarenhas, een van de eersten die voet aan wal zette op Mauritius.

De hoofdstad Port Louis werd in 1735 door de Fransen gesticht en genoemd naar de Franse koning Lodewijk XV.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn aanwijzingen dat de Arabieren rond het jaar 1000 al van het bestaan van het eiland wisten. De Portugezen komt echter de eer toe van de eerste landing op Mauritius, begin 16e eeuw; ze noemden het 'Cirne' (= Zwaan) en het bleek onbewoond te zijn. De Portugezen gebruikten het eiland als tussenstop op de route naar Zuid- en Oost-Azië, maar vestigden zich er niet.

Het eiland bleef dus onbewoond, tot het in 1598 op beperkte schaal gekoloniseerd werd door Nederlandse zeelieden onder leiding van Wybrand van Warwijck. Hij noemde het naar de toenmalige stadhouder Maurits graaf van Nassau, de latere prins van Oranje. De Nederlanders ontdekten de unieke inheemse dodo, een loopvogel, ook wel walgvogel genoemd. In de zeventiende eeuw is de dodo, die gemakkelijk te vangen was, uitgestorven. Er resten alleen tekeningen en delen van het skelet van het dier. Ook de reuzenschildpad en het ebbenhout zijn van het eiland verdwenen.

Historische kaart van het eiland Mauritius[4]

Het eiland werd vanaf 1638 als tussenstation gebruikt, toen het fort Frederik Hendrik was gebouwd, maar echte kolonisatie van Nederlands-Mauritius wilde niet erg vlotten. Jaarlijks kwam een schip met een aflossing van de manschappen en nieuwe voorraad aan. Simon van der Stel ontwikkelde met succes de suikerteelt; nog altijd vormt de export van suiker een zeer belangrijke bron van inkomsten voor het eiland. Verder werden geiten, apen, ratten, honden en herten binnengebracht. Tot dan kwamen op het eiland geen zoogdieren voor, behalve vleermuizen.

In 1695 werd het eiland zwaar getroffen door een orkaan die de toch al wankele economie van de kolonie deed ineenstorten. De VOC zag er niet veel heil in opnieuw in het eiland te investeren.
Nadat de Nederlanders in 1710 naar Kaap de Goede Hoop waren verhuisd, omdat dat beter op de route naar Indië lag, werd Mauritius in 1721 gekoloniseerd door de Fransen, die het verlaten eiland wel handig vonden liggen op hun route naar het Verre Oosten. Zij noemden het eiland Isle de France. De eerste Franse missie naar het eiland werd aangevoerd door Guillaume Dufresne d'Arsel. De Fransen haalden slaven uit Madagaskar en van het Afrikaanse vasteland om de suikerrietplantages te bewerken. In 1768 verbleef Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre op het eiland, die in 1787 Paul et Virginie publiceerde, een tropische idylle die zich afspeelt op het eiland.

In 1810 werd het door de Britten veroverd, voornamelijk omdat het door kapers in Franse dienst werd gebruikt tegen Britse schepen. De Britten noemden het eiland weer 'Mauritius' (Brits-Mauritius) en gaven er het predicaat 'Kroonkolonie' aan. Het eiland werd in 1814 bij de Vrede van Parijs officieel ingelijfd bij het Verenigd Koninkrijk. In 1835 schaften de Britten de slavernij af en, zoals in veel andere van hun koloniën, rekruteerden zij, vooral uit Brits-Indië maar ook uit Maleisië en China, grote aantallen contractarbeiders ('koelies') ter vervanging van de slaven. Pas in 1968 verkreeg Mauritius onafhankelijkheid. Het bleef binnen het Gemenebest van Naties en behield de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd. Op 12 maart 1992 werd het land een parlementaire republiek.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofdeiland Mauritius heeft een oppervlakte van 1.864 km² en meet circa 65 km bij 45 km. Het heeft een smalle kuststrook met langgerekte stranden. Daarachter bevindt zich oprijzend laaggebergte. De hoogste top ligt in het zuidwesten en is 828 meter hoog. Centraal op het eiland ligt een plateau van ruim 600 meter hoogte, gevormd door kraters en lava en ander vulkanisch gesteente. De vulkanen zijn trouwens al lang geleden uitgewerkt. Ook bevinden zich in het binnenland een aantal meren, enkele rivieren en watervallen. Bijna het hele eiland is omgeven door een koraalrif. Vroeger had Mauritius heel veel dicht bos, maar dat beslaat nog maar ruim 20% van de oppervlakte.

Het klimaat is subtropisch tot tropisch, vrij gematigd. De gemiddelde temperatuur ligt van juni tot oktober tussen de 17 en 25 °C en van november tot april tussen de 24 en 31 °C.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie districten van Mauritius voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Mauritius is bestuurlijk verdeeld in districten, afhankelijke gebieden en de regio Rodrigues, een eiland dat op zijn beurt is verdeeld in gemeenten.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Talen[bewerken | brontekst bewerken]

De officiële taal is Engels, maar het van het Frans afgeleide Mauritiaans creools wordt door het merendeel van de bevolking gesproken. Het Frans domineert de media.

Samenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De inwoners stammen voor 68% af van Voorindiërs (traditioneel de arbeiders op de suikerplantages); men noemt ze Indo-Mauritianen. 27% van de inwoners is creool. Ook telt Mauritius 2% Frans-Mauritianen (nakomelingen van de Fransen) en 3% Sino-Mauritianen.

Godsdienst[bewerken | brontekst bewerken]

Overheid en politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Internationale conflicten[bewerken | brontekst bewerken]

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Hoogste gebouw van Mauritius

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vrije markteconomie.
  • Export: grootste exportproducten: textiel (wollen producten) en suiker. Toerisme is de derde bron van inkomsten.
  • Grootste afzetmarkt: de landen van de Europese Unie.
  • Munteenheid: Mauritiaanse roepie (code: MUR); 1 MUR = 0,0248791158 euro's.
  • Natuurlijke hulpbronnen: vruchtbare bouwgronden, vis.
  • Gebruik van de grond:
    • landbouw 54%
    • permanente bebouwing: 4%
    • bossen en bosgronden: 31%
    • weide en grasland: 4%
    • overige: 7%

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hoog percentage alfabetisme (91.3% in 2018).[5]
  • De Universiteit van Mauritius te Réduit (officieel geopend op 24 maart 1974)
  • ESSEC Business School

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat Mauritius vrij geïsoleerd ligt kent het een beperkt aantal dier- en plantensoorten, waarvan er echter wel veel alleen hier voorkomen. Zo leeft er op het eiland Mauritius de uiterst zeldzame mauritiusduif en de mauritiustorenvalk, en vroeger kwam hier ook de dodo voor. Ook komt hier de tambalakokboom (Sideroxylon grandiflorum) voor. Deze was bijna uitgestorven, samen met de dodo. De theorie zegt dat de zaden van de boom alleen maar kiemen als het door het spijsverteringsstelsel van de dodo is gegaan. Men heeft de boom kunnen redden door kalkoenen op het eiland uit te zetten, want die hebben een gelijkwaardig spijsverteringsstelsel. Deze theorie wordt nog in twijfel getrokken.

Er zijn in het verleden meerdere uitheemse diersoorten op het eiland geïntroduceerd, waaronder ratten, muizen, mangoesten, het Javaans hert en de Java-aap. Deze hebben een negatieve invloed gehad op het lokale ecosysteem. Er worden meerdere pogingen gedaan om deze uitheemse soorten terug te dringen en om de inheemse soorten te beschermen. Het enige nationale park van Mauritius is het Black River Gorges National Park (Frans: Parc national des gorges de Rivière Noire).

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Naast Seggae en Bhojpuri is Sega het grootste en belangrijkste muziekgenre van Mauritius, en wordt vaak beschouwd als typisch Mauritiaans. Sega ontstond in de 18e eeuw op de eilanden in de westelijke Indische Oceaan, als een mengeling van Europese en Afrikaanse cultuur. De muziek is ook populair op Réunion, de Seychellen, de Agalega-eilanden en Rodrigues. Moderne versies van de muziek worden vaak gemengd met andere genres zoals reggae of jazz.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mauritius van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.