Portaal:Colombia/Steden/12

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Cali is de hoofdstad van het departement Valle del Cauca in het zuiden van Colombia. Het is het industriële en commerciële centrum van de Caucavallei. Cali heeft ruim twee miljoen inwoners en is de op twee na grootste stad van het land (na de hoofdstad Bogota en tweede stad Medellín).

Cali werd gesticht in 1536 door de conquistador Sebastián de Belalcázar, maar was het grootste deel van zijn geschiedenis vrij onbeduidend. In 1811 riep Cali haar onafhankelijkheid van Spanje uit, tezamen met vijf andere steden in de Caucavallei. In de twintigste eeuw maakte de stad een enorme groei door — in de jaren '50 verdubbelde de bevolking. In de stad worden koffie, katoen, suikerriet, vleeswaren en sojabonen verhandeld. Daarnaast worden er banden, tabaksproducten, textiel, papier, chemische producten en bouwmaterialen vervaardigd. In de jaren '80 was de stad het toneel van drugsoorlogen, tussen het Medellínkartel en het Calikartel.

Cali is de stad van de salsa. Overal in de stad zijn salsabars die tot in de kleine uurtjes de vele goed dansende caleño's bedienen van Grupo Niche, Orquesta Guayacán, Fruko y sus Tesos, Joe Arroyo en La-33. De feria van de stad, Feria de Cali vindt na Kerstmis plaats in de stad. Hier zijn optochten, dansoptredens en veel andere feesten.

Feria: Feria de Cali - 25-31 december