Portaal:Literatuur/DodeDichtersAlmanak/maandag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De jaren-zestig hertaling door C. Buddingh' van de Burgersdijk-vertaling van Shakespeare, uitgegeven in de Zwarte Beertjes-reeks.

Cornelis Buddingh' (veelal onterecht aangeduid als Cees Buddingh') (Dordrecht, 7 augustus 1918 - 24 november 1985) was een Nederlands dichter en prozaïst.

Hij doceerde Engels aan het Instituut voor Vertaalkunde in Amsterdam en vertaalde onder meer A Clockwork Orange naar het Nederlands. Ook is hij bekend geworden om zijn vertalingen van de complete werken van William Shakespeare.

Buddingh' debuteerde in 1941 met Het Geïrriteerde lied. Faam verwierf hij in de jaren '50 en jaren '60, met een groot aantal publicaties die zijn naam vooral vestigden als nonsensdichter. Hoewel sommige van zijn werken inderdaad uit nonsens bestaan (zoals de Gorgelrijmen, zie ook Blauwbilgorgel), geldt dat in mindere mate voor vooral zijn latere werk.

Naar de dichter is de C. Buddingh'-prijs vernoemd. Deze wordt jaarlijks toegekend aan het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie, en wordt uitgereikt op Poetry International.

(lees verder)