Portaal:Openbaar vervoer/Uitgelicht/5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Logo van Die Bahn

Deutsche Bahn Aktiengesellschaft, afgekort DB of DB AG, is een spoorwegmaatschappij in Duitsland, ontstaan in 1994 uit een fusie van de Deutsche Bundesbahn (DB) uit de Bondsrepubliek (West-Duitsland) en de Deutsche Reichsbahn (DR) uit de voormalige DDR (Oost-Duitsland). DB AG gebruikt naar klanten toe tegenwoordig simpelweg de naam Die Bahn.

DB Fernverkehr

Het lange-afstandsverkeer (Fernverkehr) wordt op eigen risico geëxploiteerd door DB Fernverkehr. Deze treinen zijn te herkennen aan hun witte kleur met rode band onder de ramen. Het betreft de volgende treinen:

  • InterCityExpress (ICE): hogesnelheidstrein die afhankelijk van het traject snelheden tot 300 km/h bereikt.
  • InterCity / EuroCity (IC/EC): lange afstandstrein die afhankelijk van het traject 140, 160 of 200 km/h rijdt. De EC is de grensoverschrijdende variant van de IC.
  • InterRegio (IR): lange afstandstrein met meerdere stops onderweg. De snelheid lag op het niveau van de IC. Deze treincategorie is verdwenen in het kader van bezuinigingen en herstructurering binnen DB.

DB Regio

De regionale treinen, het zogenaamde Nahverkehr, worden geëxploiteerd door DB Regio, een dochtermaatschappij in opdracht van de deelstaat of "Verkehrsverbund". DB Regio ontvangt subsidies voor het uitvoeren van deze treindiensten. De meeste treinen van DB Regio zijn 'Verkehrsrot' gekleurd (Rode treinen met wit en grijstinten).

  • InterRegioExpress (IRE): interregionale sneltreinen die sommige IR-treinen hebben vervangen en die, in tegenstelling tot voorheen de IR, wel worden gesubsidieerd.
  • RegionalExpress (RE): sneltrein, afhankelijk van de situatie en het traject gedraagt hij zich soms ook als stoptrein of is hij met 160 km/h en weinig stops onderweg sneller dan de Nederlandse Intercity's !
  • RegionalBahn (RB): het beste te vergelijken met onze stoptrein.
  • S-Bahn (S): "stadsstoptrein" Bovengrondse trein die lijkt op een lightrail trein dan wel een soort metro. S-Bahnen vindt men vooral in grote steden en grote verstedelijkte gebieden.