Portaal:Openbaar vervoer/Uitgelicht/8

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lijn T3, de nieuwste uitbreiding van de Parijse tram

De Tram van Parijs is de tram die in de agglomeratie Parijs rijdt. Naast de metro en buslijnen kent Parijs ook vier tramlijnen en zijn nog diverse lijnen in ontwikkeling.

Parijs kende enige decennia voor de aanleg van de metro al tramlijnen. Dit netwerk functioneerde vanaf 1855 tot 1938 in Parijs en tot 1957 in Versailles. Een nieuw trambedrijf is vanaf 1992 in gebruik genomen. Dit wordt dit netwerk nog steeds uitgebreid. Sinds eind 2006 zijn vier tramlijnen in gebruik. Drie zijn er gesitueerd in de voorsteden van Parijs.

Lijn 1 (T1) loopt aan de noordzijde van Parijs en verbindt Saint-Denis met Noisy-le-Sec. De lijn werd in 1992 in gebruik genomen in Saint-Denis en verlengd naar Noisy-le-Sec in december 2003.

Lijn 2 (T2), ook wel Trans Val-de-Seine genoemd, ligt in het zuidwesten van Parijs en verbindt de wijk La Défense met Issy-les-Moulineaux. Deze lijn is in 1997 in gebruik genomen en loopt over een oud spoorwegtracé. Er zijn twee verlengingen aangelegd die in 2010 en 2012 in gebruik zijn genomen.

Lijn 3 (T3) van de Parijse tram is op 16 december 2006 geopend. Deze lijn, die geheel binnen de stad ligt, loopt over de ring van boulevards net binnen de Périphérique, die veelal naar maarschalken uit het Eerste Keizerrijk vernoemd zijn. De lijn wordt derhalve ook wel Tramway des Maréchaux genoemd. In december 2012 werd deze lijn verder naar het noorden verlengd naar Porte de Vincennes en Porte de la Chapelle.

Lijn 4 (T4) is geopend op 18 november 2006. Dit is een project van de Franse spoorwegen en deze lijn loopt over een oude spoorlijn tussen Bondy en Aulnay-sous-Bois.