Portaal:San Francisco/San Franciscaan uitgelicht/zaterdag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Caspar Weinberger (1983)

Caspar Willard Weinberger (San Francisco, 18 augustus 1917 - Bangor (Maine), 28 maart 2006) was een Amerikaans politicus.

Van 1981 tot 1987 was hij minister van defensie in de regering van de Republikeinse president Ronald Reagan.

Weinberger was afkomstig uit een gemengd gezin: zijn vader was een Joods-Tsjechische immigrant, zijn moeder een christelijke Amerikaanse. Hijzelf rekende zich tot laatstgenoemde godsdienst.
Nadat hij aan de bekende Harvard-universiteit was opgeleid als jurist was hij jarenlang - net zoals zijn vader - als advocaat werkzaam. Tegelijkertijd was hij ook politiek actief voor de Republikeinse Partij. Zo was hij tijdens de regering van de - eveneens Republikeinse - president Richard Nixon van 1970 tot 1973 (vice)directeur van begrotingszaken waarbij hij zich ontpopte als een harde bezuiniger en om die reden veel weerzin opriep. Vervolgens was hij van 1973 tot 1975 minister van gezondheid, onderwijs en welzijn.

Hierna stapte hij over naar het bedrijfsleven. In de periode 1975-1980 bekleedde hij een hoge functie bij Bechtel, de grootste bouwonderneming van de Verenigde Staten.

Lees verder >>>