Naar inhoud springen

Portaal:Scandinavische talen/Links

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
bewerk 

Deense taal

Vlag van Denemarken Het Deens is een Scandinavische taal met ongeveer 5,7 miljoen sprekers. Het is de taal van vrijwel alle Denen en de enige officiële taal van Denemarken. In de Deense gebiedsdelen de Faeröer en Groenland is het slechts de taal van een kleine groep, die echter wel, naast de volkstaal, officiële status geniet. Het Deens dat op de Faeröer gesproken wordt, wordt ook wel Gøtudanskt ("Straatdeens") genoemd. Ook in het Duitse Sleeswijk-Holstein woont een aanzienlijke Deense minderheid; daar heeft de taal een officiële status (als minderheidstaal). Lees meer in het hoofdartikel of bekijk onderstaande categorieboom.

Deenstalige Wikimedia projecten
Wikipedia
Wikiwoordenboek
Wikinews Wikinieuws (testversie)
Wikiquote
Uitspraak

Externe links
Startpagina Deense taal
Startpagina Deense kranten


bewerk 

Faeröerse taal

Het Faeröers is een Scandinavische taal die voor ongeveer 66.000 mensen (waarvan 45.000 op de Faeröer en 21.000 elders, voornamelijk in Denemarken) als moedertaal fungeert. Het is naast het Deens één van de twee officiële talen van de Faeröer. Lees meer in het hoofdartikel of bekijk onderstaande categorieboom.

Faeröersstalige Wikimedia projecten
Wikipedia
Wikiorðabókin (Wikiwoordenboek)
Uitnodiging tot opstarten Wikinieuws
Uitnodiging tot opstarten Wikiquote
Uitspraak

Externe links
Talennet Faeröers
Nederlands-Faeröers woordenboek


bewerk 

IJslandse taal

Vlag van IJsland Het IJslands is een Scandinavische taal met ongeveer 330.000 sprekers en de officiële taal van IJsland. Het behoort met het Faeröers tot de eiland-Scandinavische talen en is niet zonder meer te verstaan voor sprekers van de Scandinavische talen van het vasteland. Lees meer in het hoofdartikel of bekijk onderstaande categorieboom.

IJslandstalige Wikimedia projecten
Wikipedia
Wikiorðabók (Wikiwoordenboek)
(Wikinieuws testversie)
Wikivitnun (Wikiquote)
Uitspraak

Externe links
Startpagina IJsland
Talennet IJslands