Portaal:Spanje/Regio/april

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Andalusië is gelegen in het zuiden van Spanje. Het gebied grenst in het noorden aan Extremadura en Kastilië-La Mancha, in het oosten aan Murcia, in het zuiden aan de Middellandse Zee en Gibraltar, en in het westen aan Portugal.

Geografisch gezien valt Andalusië grofweg te verdelen in drie delen:

  • De Sierra Nevada en aangrenzende sierra's in het zuiden en oosten. De hoogste bergpiek is de [[Mulhacén $$ met 3482 meter.
  • De Sierra Morena in het noorden op het grensgebied van Extremadura en Castilië-La Mancha.
  • De imposante vallei van de Guadalquivir ligt hier tussen in, met het beschermde moerasgebied "Marismas del Guadalquivir" als de indrukwekkende delta van deze rivier.

Veel clichés over Spanje zoals de flamencodans en het stierenvechten zijn afkomstig uit Andalusië. Andalusië is de bakermat van de flamencomuziek. De exacte roots zijn niet bekend, maar vermoed wordt dat zigeunermuziek de basis was en vermengd werd met christelijke, joodse en Moorse invloeden. Andalusië is ook de bakermat van het stierenvechten. Alhoewel deze sport door dierenrechtenorganisaties bedreigd wordt, blijft ze immens populair in Andalusië. Andalusië is eveneens het land van de Sherry, een gealcoholiseerde wijn die geteeld wordt in de buurt van Jerez de la Frontera. Hiervoor worden voornamelijk twee druivensoorten gebruikt: de Palomino en de Pedro Ximénez. Bij die Sherry worden vaak tapas gegeten. Dit zijn kleine hapjes die typisch zijn voor Spanje en dan vooral Andalusië.