Portaal:Spanje/Regio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
/januari
/februari
/maart
/april
/mei
/juni
/juli
/augustus
/september
/oktober
/november
/december

Januari[brontekst bewerken]

Cantabrië (Spaans: Cantabria) is een autonome regio en provincie in het noorden van Spanje. De regio ligt ten oosten van Asturië en ten westen van de Baskische provincie Biskaje (Vizcaya). De hoofdstad van Cantabrië is Santander.

Asturië is zowel een autonome regio als provincie, en is dus in tegenstelling tot bijvoorbeeld Andalusië niet onderverdeeld in verschillende provincies. Hetzelfde geldt voor Cantabrië, La Rioja, Navarra, de Regio van Murcia en de Comunidad de Madrid. Vanwege relatief veel regenval is de regio zeer groen. Het kent veel grasland waarop veeteelt bedreven wordt. In de regio worden hierom diverse melkproducten geproduceerd, zoals kaas en boter.

De regio heeft gebergten, waarbij een punt, het Pico de tres Mares (piek van de drie zeeën) bijzonder is, omdat drie rivieren hier gevoed worden: de Duero, de Nansa en de Ebro, die in drie verschillende zeeën uitlopen, en wel respectievelijk de Atlantische Oceaan, de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee. lees verder >>>

Februari[brontekst bewerken]

Vlag van Baskenland
Vlag van Baskenland

Baskenland (Baskisch: Euskadi, Spaans: País Vasco) is een van de 17 autonome regio's van Spanje. Baskenland ligt aan de Atlantische Oceaan in het noorden van Spanje, ten westen van de Pyreneeën en de grens met Frankrijk. De hoofdstad van de autonome regio is Vitoria-Gasteiz, maar de grootste stad is Bilbao.

Binnen de Tweede Spaanse Republiek verkregen de Basken grote autonomie onder hun president Aguirre. Onder het bewind van Franco werden zij sterk onderdrukt en als reactie hierop ontstond uiteindelijk de gewapende afscheidingsbeweging ETA, met als politieke tak Batasuna. Onder koning Juan Carlos kreeg de Spaanse regio Baskenland meer autonomie. Het autonomiestatuut van Baskenland maakt het Navarra uitdrukkelijk mogelijk zich bij Baskenland aan te sluiten, maar deze provincie heeft hier geen gehoor aan gegeven. Er is door Juan José Ibarretxe, de Baskische regeringsleider (lehendakari), een plan opgesteld (het "plan-Ibarretxe") om uit de politieke impasse te geraken. Dit plan geeft Baskenland meer autonomie ten opzichte van Spanje. Ibarretxe pleit voor een vrije associatie van Baskenland met Spanje, waarbij Baskenland grotendeels zelfstandig zou worden, maar in associatie met Spanje, en dus er deel van blijven uitmaken. Het plan werd door het Baskische parlement goedgekeurd maar in het Spaanse parlement met grote meerderheid verworpen. lees verder >>>

Maart[brontekst bewerken]

Extremadura is een van de 17 autonome regio's van Spanje. Het ligt in het zuidwesten van Spanje en grenst aan Portugal, en de autonome regio’s Castilië-La Mancha, Castilië en León en Andalusië. De hoofdstad is Mérida met iets meer dan 50.000 inwoners, maar de grootste stad is Badajoz met ongeveer 150.000 inwoners.
Extremadura is gelegen in het zuidwesten van Spanje. Het gebied grenst in het noorden aan Castilië en León, in het zuiden aan Andalusië, in het oosten aan Castilië-La Mancha en in het westen aan Portugal. Vanwege de lage industrialisatie heeft Extremadura veel van zijn natuurlijke reserves behouden. Hierdoor zijn er nog verschillende natuurparken te vinden. De belangrijkste rivieren zijn de Taag in het noorden en de Guadiana in het zuiden.
Extremadura bestond reeds in de Romeinse periode. Mérida was een van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk. Vele conquistadores, zoals Hernán Cortés, Francisco Pizarro, Pedro de Alvarado en Pedro de Valdivia waren afkomstig uit de Extremadura. Daardoor komen veel plaatsnamen uit de Extremadura ook voor in de Nieuwe Wereld. lees verder >>>

April[brontekst bewerken]

Andalusië is gelegen in het zuiden van Spanje. Het gebied grenst in het noorden aan Extremadura en Kastilië-La Mancha, in het oosten aan Murcia, in het zuiden aan de Middellandse Zee en Gibraltar, en in het westen aan Portugal.

Geografisch gezien valt Andalusië grofweg te verdelen in drie delen:

  • De Sierra Nevada en aangrenzende sierra's in het zuiden en oosten. De hoogste bergpiek is de [[Mulhacén $$ met 3482 meter.
  • De Sierra Morena in het noorden op het grensgebied van Extremadura en Castilië-La Mancha.
  • De imposante vallei van de Guadalquivir ligt hier tussen in, met het beschermde moerasgebied "Marismas del Guadalquivir" als de indrukwekkende delta van deze rivier.

Veel clichés over Spanje zoals de flamencodans en het stierenvechten zijn afkomstig uit Andalusië. Andalusië is de bakermat van de flamencomuziek. De exacte roots zijn niet bekend, maar vermoed wordt dat zigeunermuziek de basis was en vermengd werd met christelijke, joodse en Moorse invloeden. Andalusië is ook de bakermat van het stierenvechten. Alhoewel deze sport door dierenrechtenorganisaties bedreigd wordt, blijft ze immens populair in Andalusië. Andalusië is eveneens het land van de Sherry, een gealcoholiseerde wijn die geteeld wordt in de buurt van Jerez de la Frontera. Hiervoor worden voornamelijk twee druivensoorten gebruikt: de Palomino en de Pedro Ximénez. Bij die Sherry worden vaak tapas gegeten. Dit zijn kleine hapjes die typisch zijn voor Spanje en dan vooral Andalusië.


Mei[brontekst bewerken]

Cap de Creus
Cap de Creus

Cap de Creus is een deel van Catalonië dat vooral bekend geworden is als de inspiratiebron voor de surrealistische schilder Salvador Dalí. Dalí groeide op in Figueres en bezocht de kust van Cap de Creus vaak. Hij verwonderde zich over het landschap dat een combinatie is van een scheefgestelde schist met kwartsieten en pegmatieten en de verwerende werking van de zee. (lees verder)

Juni[brontekst bewerken]

Castilië-La Mancha (Spaans: Castilla-La Mancha) is een van de 17 autonome regio's van Spanje. De regio ligt in het zuidoosten van het land, de hoofdstad is Toledo. De oppervlakte van de regio bedraagt 79.462 km² en in 2010 had Castilië-La Mancha een inwonertal van 2.098.373.

In het oosten grenst de regio aan de autonome regio Valencia, en verder met de klok mee aan Murcia, Andalusië, Extremadura, Castilië en León, Madrid en Aragón.


Juli[brontekst bewerken]

Aragón (Nederlands, verouderd: Arragon, Arragonië) is een van de 17 autonome regio's / deelstaten van Spanje met meer dan 1,3 miljoen inwoners en ligt in het noordoosten van Spanje. De hoofdstad van Aragón is Zaragoza. Aragón grenst in het noorden aan Frankrijk, in het oosten aan Catalonië, in het zuiden aan Valencia en in het westen aan Castilië-La Mancha, Castilië en León, La Rioja en Navarra. De noordelijke grens met Frankrijk wordt gevormd door de pieken van de Pyreneeën. Het centrale deel van Aragón is vlakker, hier bevindt zich de stroomvlakte van de Ebro, die de staat van oost naar west doorkruist.


Augustus[brontekst bewerken]

Catalonië (Spaans: Cataluña, Catalaans: Catalunya, Aranees: Catalonha) is een van de 17 autonome regio's van Spanje met als hoofdstad Barcelona. Het heeft een inwonertal van meer dan 7,5 miljoen. Inwoners uit Catalonië worden Catalanen genoemd. Catalonië ligt in het noordoosten van Spanje aan de kust van de Middellandse Zee en heeft een kustlijn van 580 kilometer die bestaat uit de Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf en de Costa Daurada. De regio grenst in het zuiden aan de Comunidad Valenciana, in het westen aan Aragón en in het noorden aan Frankrijk en Andorra.

Het heeft drie officiële talen: Catalaans, Spaans en Aranees dat gesproken wordt in de Vall d'Aran, een regio in de Catalaanse Pyreneeën. Het is een van de drie welvarendste regio's van Spanje. Catalonië heeft een sterk ontwikkelde eigen identiteit en het gebruik van de Catalaanse taal wordt door de deelstaatregering sterk gepromoot. Catalonië viert op 23 april het feest van de patroonheilige, Sant Jordi. Volgens de traditie krijgen op die dag vrouwen een roos en mannen een boek. In Barcelona staan op deze dag overal bloemenstalletjes en boekenkraampjes.


September[brontekst bewerken]

Galicië (Spaans: Galicia, Galicisch: Galicia of Galiza) is een van de 17 autonome regio's van Spanje en ligt in het uiterste noordwesten van het Iberisch Schiereiland.

Het grenst in het zuiden aan Portugal, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het noorden aan de Golf van Biskaje en in het oosten aan de andere Spaanse autonome regio’s Asturië en Castilië en León. De hoofdstad van Galicië is Santiago de Compostella, een stad met iets minder dan 100 000 inwoners, maar de grootste stad is Vigo en de grootste agglomeratie A Coruña. Galicië heeft twee officiële talen, het Galicisch en het Spaans. De nationale feestdag van Galicië valt op 25 juli, dat is de feestdag van Sint Jacobus, Santiago.


Oktober[brontekst bewerken]

De Balearen (Spaans: Islas Baleares of kortweg Baleares, Catalaans: Illes Balears of kortweg Les Illes) zijn een eilandengroep in de Middellandse Zee, ten oosten van het Spaanse vasteland. Ze zijn een van de 17 autonome regio's van Spanje en zijn tevens een provincie. De hoofdstad is Palma.

Mallorca
Menorca
Ibiza
Formentera
Cabrera


November[brontekst bewerken]

Het Prinsdom Asturië (Spaans: Principado de Asturias) is een van de 17 autonome regio’s van Spanje en ligt in het noordwesten van het land, tussen het Cantabrisch Gebergte en de Cantabrische Zee, tussen de regio's Galicië en Cantabrië. Asturië is zowel een autonome regio als een provincie, met als hoofdstad Oviedo. De grootste stad van de regio is Gijón. In 2010 had Asturië een inwonertal van 1.084.341.

Asturië neemt in de Spaanse geschiedenis een bijzondere plaats in, omdat het het enige christelijke gebied was toen de rest van het Iberisch Schiereiland Moors bezit was in de middeleeuwen. Het kruis op de vlag van Asturië herinnert hier nog aan. De kroonprins van Spanje heeft om historische redenen de titel 'Prins van Asturië'. De autonome gemeenschap Asturië is in naam een 'prinsdom'.

De qua temperatuur relatief gematigde kust is in de zomer een populair vakantieoord voor mensen uit de rest van Spanje, vooral uit Madrid.


December[brontekst bewerken]

De Canarische Eilanden (Spaans: Islas Canarias) is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara. Het is een van de 17 autonome regio’s van Spanje. De Canarische Eilanden hebben als Spaanse autonome regio twee officiële hoofdsteden, Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria.

De Canarische Eilanden bestaan uit 7 grote eilanden (El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote en Tenerife) en 6 kleinere eilandjes (Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Isla de Lobos, Roque del Este en Roque del Oeste). De eilandengroep ligt voor de noordwestkust van het Afrikaanse vasteland, ongeveer 100 kilometer ten westen van de kust van zuid-Marokko.