Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/52

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Skyline van New York
Skyline van New York

New York (officieel City of New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika en vormt het centrum van de internationale handel, politiek, communicatie, muziek, mode en cultuur. Met een ongekende hoeveelheid aan hoogstaande musea, galerijen, podia, media, internationale corporaties en groothandels geldt New York, naast Londen, Parijs en Tokio, als een van de belangrijkste vier wereldsteden.

New York behoorde vroeger aan de Nederlanders. In 1625 arriveerde een Nederlandse boot van de West-Indische Compagnie bij het eiland Manhattan in New York. Zij wilden de bonthandel van deze compagnie in de Hudson-vallei beschermen. Ze noemden de stad Nieuw Amsterdam. In 1628 kocht Peter Minuit Manhattan van de Indianen voor snuisterijen ter waarde van 60 gulden. In 1664 viel Nieuw Amsterdam in de handen van de Engelsen, die het New York noemden, naar de hertog van York. In 1673 had Nederland het weer even in bezit maar al gauw nadat ze de naam veranderden in "Nieuw-Oranje" werd het definitief overgedragen aan de Britten bij de Vrede van Westminster in 1674.

De stad New York, gelegen in het zuidoosten van de staat New York, heeft een bevolking van 8 miljoen mensen op een oppervlakte van 800 km² en vormt het hart van de New York Metropolitan Area, een van de grootste agglomeraties ter wereld met een bevolkingsaantal van meer dan 22 miljoen. New York bestaat uit vijf stadsdelen (boroughs): Brooklyn, the Bronx, Manhattan, Queens en Staten Island.

New York is het belangrijkste centrum van de Amerikaanse zakenwereld. De belangrijkste aandelenbeurs van de wereld is hier gevestigd, de New York Stock Exchange in Wall Street in het financiële centrum van Manhattan.