Portaal:Vlaggen en wapens/Artikel van de dag/18

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Slowakije

De vlag van Slowakije bestaat uit drie gelijke horizontale banen in de kleuren wit (boven), blauw en rood. In de bovenhoek aan de hijskant staat het wapenschild van Slowakije afgebeeld, gecentreerd tussen de witte en de rode baan. Sinds 3 september 1992 vormt dit ontwerp de officiële vlag van Slowakije.

De kleurencombinatie wit-blauw-rood gaat terug tot 1848, toen Oostenrijk-Hongarije, waar Slowakije toen een deel van was, met revoluties te kampen had. In eerste instantie gebruikten de Slowaakse opstandelingen een rood-witte vlag, maar al snel werd daar het blauw aan toegevoegd (in allerlei combinaties, zonder het wapen). Pas in 1868 werd de huidige kleurenvolgorde de standaard. Hoewel het gebruik van deze vlag in de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie verboden was, is de wit-blauw-rode driekleur sindsdien een symbool van de Slowaken gebleven.

Toen Oostenrijk-Hongarije na de Eerste Wereldoorlog ontbonden werd, ging Slowakije samen met Roethenië en de Tsjechische landen Bohemen, Moravië en Tsjechisch Silezië de nieuwe republiek Tsjechoslowakije vormen. De vlag van Tsjechoslowakije was in eerste instantie (1918) een wit-rode vlag, gebaseerd op de Boheemse kleuren, maar na twee jaar werd er een blauwe driehoek toegevoegd om Slowakije te symboliseren. Deze vlag is nog steeds in gebruik als de vlag van Tsjechië.

Op 1 maart 1990, toen de Slowaken meer autonomie binnen Tsjechoslowakije verkregen, werd de wit-blauw-rode vlag (nog steeds zonder wapen) de officiële vlag van de Slowaakse Republiek in Tsjechoslowakije. Het wapen werd toegevoegd in ... (Lees verder)