Portaal:Vroegmoderne Tijd/Etalage13

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Titelblad van het pamflet Oproeping van het Bataafsche volk uit 1806
Titelblad van het pamflet Oproeping van het Bataafsche volk uit 1806

Maria Aletta Hulshoff, bijgenaamd Mietje (Amsterdam, 30 juli 1781 - aldaar, 10 februari 1846) was een Nederlands patriotte, feministe en pamflettiste. Zij keerde zich in pamfletten tegen Napoleon en Lodewijk Napoleon en werd daarvoor gevangengezet als politiek gevangene.

Tijdgenoten noemden haar "geëxalteerd", "dweepzuchtig" of "hysterisch" maar daarbij moet men bedenken dat een vrouw geacht werd steeds haar mond te houden over al wat tot het door mannen beheerste domein van wetenschap, zeden en politiek behoorde. Hulshoff vergeleek zichzelf graag met Jeanne d'Arc en trok zich, net als de jonge Française, noch van de rol die haar was opgedrongen, noch van de gevaren die haar stellingname met zich mee brachten, iets aan.

Zij heeft haar leven lang aan haar vaders democratische, patriottische en anti-orangistische standpunten vastgehouden. Deze opvattingen waren in de doopsgezinde gemeente wijd verbreid en Maria Aletta Hulshoff kon tijdens haar ballingschap in Engeland en de Verenigde Staten terugvallen op een hecht netwerk van verwanten en geloofsgenoten.

Verder lezen