Randse Afrikaanse Universiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Randse Afrikaanse Universiteit
Randse Afrikaanse Universiteit
Rand Afrikaans University
De hoofdcampus van de Randse Afrikaanse Universiteit en thans Kingway Campus van de Universiteit van Johannesburg
Afkorting RAU
Locatie Braamfontein, Johannesburg, Zuid-Afrika
Opgericht 28 februari 1968 (officiële opening)
Type Afrikaanstalig en openbaar
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Randse Afrikaanse Universiteit (RAU) was een prominente Afrikaanstalige universiteit in Johannesburg, Zuid-Afrika, van 1967 tot en met 2004. Aan de universiteit werden in 2004 de campussen Daveyton en Soweto van de Vista-universiteit toegevoegd en vervolgens fuseerde ze op 1 januari 2005 samen met de Technikon Witwatersrand tot de Universiteit van Johannesburg.

De Randse Afrikaanse Universiteit was een van de vijf oorspronkelijke Afrikaans/Nederlandstalige universiteiten (HANU's) in Zuid-Afrika.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 november 1963 keurden 468 gedelegeerden op een conferentie anoniem een motie goed om een universiteit in de Afrikaanse taal op te richten. De wet daartoe werd op 4 augustus 1965 door het parlement goedgekeurd om een dergelijke universiteit in Johannesburg te stichten, wat uiteindelijk in 1967 plaatsvond met net iets meer dan 700 studenten. De officiële opening vond plaats op 28 februari 1968.

De eerste campus bevond zich in een brouwerij in de stadswijk Braamfontein. Het eerste titulair hoofd van de universiteit was dr. Nicolaas Johannes Diederichs, toenmalig minister van financiën en later staatspresident van Zuid-Afrika. De eerste rector was prof. Gerrit Viljoen.

In de loop van de tijd werd op de universiteit naast het Afrikaans ook onderricht gegeven in het Engels. De universiteit kende uiteindelijk faculteiten voor handel en economie, rechtsgeleerdheid, wetenschappen, techniek, kunst en geneeskunde.

Verbonden[bewerken | brontekst bewerken]

Als (hoog)leraar of bestuurder[bewerken | brontekst bewerken]

Als student[bewerken | brontekst bewerken]

Eredoctoraat[bewerken | brontekst bewerken]