Resolutie 1307 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1307
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 13 juli 2000
Nr. vergadering 4170
Code S/RES/1307
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict om Prevlaka
Beslissing Autoriseerde de VN-waarnemers om te blijven toezien op de demilitarisatie van Prevlaka tot 15 januari 2001.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2000
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bangladesh Bangladesh · Vlag van Canada Canada · Vlag van Jamaica Jamaica · Vlag van Maleisië Maleisië · Vlag van Mali Mali · Vlag van Namibië Namibië · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Tunesië Tunesië · Vlag van Oekraïne Oekraïne
Resolutie 1307 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1307 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 13 juli 2000.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Kroatië zich onafhankelijk. Daarop volgde de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog, tijdens dewelke het Joegoslavische Volksleger het strategisch gelegen schiereilandje Prevlaka innam. In 1996 kwamen Kroatië en Joegoslavië overeen Prevlaka te demilitariseren, waarop VN-waarnemers van UNMOP kwamen om daarop toe te zien. Deze missie bleef uiteindelijk tot 2002 aanwezig.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De situatie was nu relatief rustig in de UNMOP-gedemilitariseerde zone op Prevlaka. Doch bleef met het demilitarisatieregime op het schiereiland schenden en werd de bewegingsvrijheid van de VN-waarnemers beperkt. Ook gingen de onderhandelingen over een oplossing voor het geschil over het gebied niet vooruit. Verder was er ook vertraging met het ontmijningsprogramma van de partijen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De militaire VN-waarnemers werden geautoriseerd om nog tot 15 januari 2001 te blijven toezien op de demilitarisatie van Prevlaka. De partijen werden opgeroepen het regime daartoe niet langer te schenden en de bewegingsvrijheid van de waarnemers te garanderen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1307 op de Engelstalige Wikisource.