Resolutie 32 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 32
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 26 augustus 1947
Nr. vergadering 195
Code S/RES/32
Stemming
voor
10
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog
Beslissing Veroordeelde het doorgaan van de vijandelijkheden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1947
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Australië Australië · Vlag van België België · Vlag van Brazilië (1889-1960) Brazilië · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Syrië (1932-1958 en 1961-1963) Syrië
Weg met militair pantservoertuig bij de Puncak-pas.

Resolutie 32 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd met tien tegen nul stemmen aangenomen op de 195e bijeenkomst van de Veiligheidsraad op 26 augustus 1947. Groot-Brittannië onthield zich.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog riep de VN-Veiligheidsraad op tot een staakt-het-vuren en het beginnen van onderhandelingen. Nederland en Indonesië stemden hiermee in, tot tevredenheid van de Raad.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad hield er rekening mee dat de militaire operaties in Indonesië nog steeds doorgingen. Nederland en Indonesië werden herinnerd aan resolutie 27 over een staakt-het-vuren en onderhandelingen. De beide voornoemde landen werden opgeroepen om zich strikt aan deze aanbevelingen te houden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 32 op de Engelstalige Wikisource.