Resolutie 99 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 99
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 12 augustus 1953
Nr. vergadering 618
Code S/RES/99
Onderwerp Internationaal Gerechtshof
Beslissing Moment voor verkiezing nieuwe rechter.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1953
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Griekenland (1822-1970 en 1975-1978) Griekenland · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Pakistan Pakistan
Resolutie 99 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 99 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de eerste van vijf resoluties van de VN-Veiligheidsraad in 1953 en werd half augustus dat jaar aangenomen. De resolutie werd als unaniem goedgekeurd verklaard toen er geen bezwaren waren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verwees naar het ontslag van rechter Sergej Aleksandrovitsj Goloenski (Sovjet-Unie) wegens ziekte. De Veiligheidsraad merkte op dat de hierdoor vrijgekomen betrekking voor de rest van rechter Golunsky's ambtstermijn volgens het Statuut van het Hof moest worden ingevuld. Ook werd opgemerkt dat de Veiligheidsraad de verkiezingsdatum hiervoor moest vastleggen.

Besloten werd dat de verkiezing zou plaatsvinden tijdens de achtste sessie van de Algemene Vergadering.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 november werd Fjodor Ivanovitsj Kozjevnikov (Sovjet-Unie) verkozen om de vrijgekomen plaats in te nemen. Golunsky was in 1951 verkozen en de betrokken ambtstermijn liep nog tot 1961.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 99 op de Engelstalige Wikisource.