Rethymnon (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rethymnon
Ρέθυμνο
Gemeente in Griekenland Vlag van Griekenland
Rethymnon (Griekenland)
Rethymnon
Situering
Periferie Kreta
Coördinaten 35° 20′ NB, 24° 28′ OL
Algemeen
Oppervlakte 396,256 km²
Inwoners
(2011[1])
54.900
(139 inw./km²)
Hoogte 0 tot 830 m
Politiek
Burgemeester Georgios Marinakis (sinds 2011)
Overig
Postcode(s) 741 00
Netnummer(s) 28313
Kenteken PE
Website (en) Gemeente Rethymnon
Detailkaart
Kaart van Rethymnon
Portaal  Portaalicoon   Griekenland

Rethymnon (IPA [reθimno]?) (Grieks: Ρέθυμνο, ook Rethimno, Rethymnon, Réthymnon, en Rhíthymnos) is een stad en gemeente (dimos) op het Griekse eiland Kreta. De stad telt ongeveer 32.000 inwoners, de gemeente ongeveer 55.000. Het maakt deel uit van de regionale eenheid en het voormalig departement Rethymnon.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is gebouwd in de oudheid, maar is nooit uitgegroeid tot een grote stad. Het was echter groot genoeg om eigen geldstukken uit te geven. Een van die geldstukken vormt het schild van de stad.

Rethymnon begon opnieuw te groeien toen de Venetiaanse veroveraars van het eiland een commerciële tussenstop wensten tussen Iraklion en Chania. De hedendaagse oude stad (Palia Poli) is bijna volledig gebouwd door de Turkse en Venetiaanse overheersers.

Het heeft een oude binnenstad met veel kleine straatjes en een haven met een vuurtoren. Daaromheen is een moderne stad gebouwd met voornamelijk betonnen gebouwen.

Rethymnon haalt zijn inkomsten voornamelijk uit toerisme en is het de basis van de filosofische school van de universiteit van Kreta.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Rethymnon is sinds 2011 een fusiegemeente in de Griekse bestuurlijke regio (periferia) Kreta. Het bestaat uit de deelgemeenten Arkadi, Lappa, Nikiforos Fokas en Rethymnon.[2] In de gemeente liggen onder meer de plaats Gonia en het Arkadi-klooster.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rethymnon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.