Rio do Rasto-formatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Serra do Rio do Rastro

De Rio do Rasto-formatie is een geologische formatie in het Paraná-bekken in zuidelijk Brazilië die afzettingen uit het Perm omvat.

De Rio do Rasto-formatie omvat drie lagen van verschillende ouderdom uit het Midden- en Laat-Perm. Het wordt gevolgd door de Sanga do Cabral-formatie van de Rosário do Sul-groep uit het Trias. Eerder in het Perm werd de Pedra do Fogo-formatie afgezet in Brazilië. De fauna van de Rio do Rasto-formatie komt wat betreft samenstelling sterk overeen met die van de fossielenlocaties uit deze periode in Afrika en Rusland. De Rio do Rasto-formatie is afgezet in een droog deltagebied met duinen, afgewisseld met meren en rivieren.

Aceguá[bewerken | brontekst bewerken]

Aceguá is de oudste laag. Aanvankelijk werd gedacht dat het correleerde met de Tapinocephalus Assemblage Zone van de Zuid-Afrikaanse Beaufortgroep, maar later onderzoek wees uit dat Aceguá ouder is en dateert uit de overgang van het Roadien naar het Wordien (circa 268-269 Ma). Fossielen behoren toe aan Bageherpeton uit de Archegosauridae van de Temnospondyli, een familie van amfibieën met een gaviaalachtig uiterlijk, en de pareiasauriër Provelosaurus.

Posto Queimado[bewerken | brontekst bewerken]

De middelste laag is Posto Queimado. Voorheen werd deze laag als even oud als Aceguá ingeschat, maar latere studies laten zien dat Posto Queimado werd afgezet in de overgang van het Wordien naar het Capitanien (circa 265-266 Ma). De paleofauna omvat hybodontiforme en xenacanthiforme haaien, longvissen, straalvinnige vissen, de temnospondyle amfibieën Parapytanga en Konzhukovia, de basale anomodont Tiarajudens, Pampaphoneus uit de Syodontinae van de Anteosauridae met sterk gebogen hoektanden, enkele niet nader te classificeren dinocephaliërs uit de Titanosuchidae en de Brithopodinae van de Anteosauridae, de dicynodont Rastodon en Provelosaurus.

Serra do Cadeado[bewerken | brontekst bewerken]

Serra do Cadeado uit het Capitanien en mogelijk Wuchiapingien is de jongste laag en deze correleert met de Tapinocephalus Assemblage Zone van de Zuid-Afrikaanse Beaufortgroep en vergelijkbare afzettingen elders in zuidelijk Afrika zoals de Ruhuhu-formatie in Tanzania. De paleofauna bestaat uit een dinocephaliër uit de Tapinocephalidae, de dicynodont Endothiodon, een basale archosauromorf, en de amfibieën Australerpeton en Rostosuchus uit de Rhinesuchidae. Van de dinocephaliër is fragmentarisch materiaal van een onvolwassen exemplaar gevonden en dit dier vertoont overeenkomsten met de Afrikaanse moschopine dinocephaliërs zoals Moschops.