Robert Burks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Robert Burks (Chino, 4 juli 1909 - Newport Beach, 13 mei 1968) was een Amerikaanse cameraman. Hij werd bekend om zijn samenwerking met de bekende regisseur Alfred Hitchcock. In 1956 won hij een Oscar voor Best Cinematography voor de film To Catch a Thief (1955).

Biografie[bewerken]

Na zijn schoolperiode kwam Burks terecht in de filmwereld van Hollywood. Eind jaren 1930 werkte hij als special effects-technieker voor films. Uiteindelijk besloot Burks cameraman te worden en ging hij aan de slag als cinematograaf.

Zijn eerste film als cameraman was Jammin' the Blues (1944) maar het was wachten tot 1951 alvorens Burks een grote naam werd in de wereld van de cinematografie. Hij verzorgde het camerawerk van zowel The Enforcer (1951), een film noir met Humphrey Bogart in de hoofdrol, en Strangers on a Train, een thriller van Alfred Hitchcock. Die laatste film leverde hem ook z'n eerste Oscar-nominatie op.

Twee jaar later werkten Hitchcock en Burks opnieuw samen, ditmaal aan I Confess (1953), een misdaadfilm met Montgomery Clift en Karl Malden. In 1954 maakten het duo de overstap naar kleurenfilm met Dial M for Murder. In hetzelfde jaar nog werd Burks opnieuw genomineerd voor een Oscar, voor de film Rear Window (1954).

Tot 1959 werkte Burks enkel met Hitchcock samen, op uitzondering van de films The Vagabond King van Michael Curtiz, The Spirit of St. Louis (1957) van Billy Wilder en The Black Orchid (1958) van Martin Ritt. Voor de film Vertigo maakte hij gebruik van een unieke cameratechniek. Deze techniek werd gebruikt om een gevoel van hoogtevrees te creëren. De camera zoomde in terwijl hij naar achter schoof. Deze techniek werd naar de film vernoemd en kreeg de titel Vertigo shot. Later werd hij door andere cinematografen toegepast in films zoals Goodfellas (1990), The Lord of the Rings (2001) en Jaws (1975). In 1956 deed Burks wat Hitchcock nooit zou doen: een Oscar winnen. De cameraman werd beloond voor de film To Catch a Thief (1955). Precies een decennium later werd Burks voor de laatste maal genomineerd voor een Oscar in de categorie Best Cinematography. Hij verzorgde toen het camerawerk van de film A Patch of Blue (1965) van regisseur Guy Green.

In 1968 kwam Burks om het leven tijdens een brand in een huis. Hij overleed op een leeftijd van 59 jaar.

Filmografie als cinematograaf[bewerken]