Robert Demachy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Robert Demachy
Robert Demachy
Algemene informatie
Geboren Saint-Germain-en-Laye, 7 juli 1859
Overleden Trouville-sur-Mer, 29 december 1936
Land Frankrijk
Werk
Beroep fotograaf
Rechten auteursrechten op oeuvre verlopen
RKD-profiel
Media op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Robert Demachy (Saint-Germain-en-Laye, 7 juli 1859Hennequeville, 29 december 1936) was een Frans fotograaf, schilder en essayist. Hij wordt wel gerekend tot de picturalisten.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Demachy werd geboren in een welgestelde familie in de buurt van Parijs en was aanvankelijk voorbestemd bankier te worden. Vanaf 1876 wijdde hij zich echter volledig aan zijn hobby: de fotografie. In 1888 sloot hij zich aan bij de bekende “Photo-Club de Paris”.

Demachy hield zich veel bezig met de fotografie van beweging, met name van mensen en van straatscènes. Hij maakte gebruik van het gomdruk-procedé en ontwikkelde daarbij een stijl waarbij hij door geraffineerde manipulatie van de negatieven (retoucheren via olie-technieken) een schilderachtig effect aan zijn foto’s toevoegde. Belangrijke thema’s in zijn werk zijn de overgang van personen in hun omgeving en de tegenstelling tussen schaduw en licht (hij bewonderde de Hollandse schilderkunst en fotografeerde ook regelmatig in Nederland).

Demachy verwierf rond de eeuwwisseling internationale bekendheid met zijn kunstzinnige foto’s. Hij hield overal ter wereld exposities en werd lid van de Amerikaanse fotoclubs Linked Ring en Photo-Secession. Tussen 1904 en 1907 werden door Alfred Stieglitz diverse van zijn foto’s gepubliceerd in diens vooraanstaande fototijdschrift Camera Work. In 1906 had hij samen met onder anderen zijn landgenoten Constant Puyo en René Le Bègue een bijzonder succesvolle tentoonstelling in Stieglitz' bekende "Gallerie 291" te New York.

Demachy schreef met name op latere leeftijd ook veel boeken en essays over de kunst van de fotografie.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Demachy was een van de eerste Fransen die een eigen auto bezat, reeds in de jaren 1890.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Bill Jay: Robert Demachy: Photographs and Essays, Academy Edition, London 1974, ISBN 0-85670-185-8

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Robert Demachy van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.