Rolls-Royce Spectre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rolls-Royce Spectre
Rolls-Royce Spectre
Algemeen
Bedrijf BMW
Vlag van Duitsland Duitsland
Merk Rolls-Royce
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Productiejaren 2023-heden
Klasse topklasse
Koetswerkstijl
2-deurs coupé
Verwant
Assemblage Vlag van Verenigd Koninkrijk Goodwood (Sussex)
Technisch
Motor
2× BMW eDrive elektromotoren
Vermogen in pk 585
Vermogen in kW 430
Actieradius 540 km (WLTP)
Maten
Afmetingen (L×B×H) 5,45 × 2,08 × 1,56 m
Wielbasis 3210 mm
Massa 2890 kg
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Rolls-Royce Spectre is een elektrische tweedeurs luxecoupé ontwikkeld door het Britse automerk Rolls-Royce. Het is het eerste elektrische model van het merk.[1] De Spectre werd voorgesteld in oktober 2022, de eerste exemplaren werden geleverd in de herfst van 2023.

Technisch[bewerken | brontekst bewerken]

De Spectre is technisch verwant aan de BMW i7. De carrosserie is volledig van aluminium en heeft portieren die in tegengestelde richting openen. Net als de Phantom Coupé heeft de Spectre geen B-stijl. De kenmerkende grille en het motorkapornament zijn opnieuw ontworpen om de aerodynamica te verbeteren. De grille is voorzien van led-verlichting.

De elektromotoren van de Spectre, 190 kW (260 pk) vooraan en 360 kW (490 pk) achteraan, worden gevoed door een 102 kWh Li-ionbatterij, goed voor een rijbereik van 540 km volgens de WLTP-norm. Bij wisselspanning kan de batterij met 11 kW opgeladen worden, bij gelijkspanning tot 195 kW.[2] De auto kan vanuit stilstand tot 100 km/u accelereren in 4,5 seconden en haalt een topsnelheid die begrensd is tot 250 km/u.[1]

De Spectre beschikt over vierwielbesturing, wat de rijstabiliteit in bochten verhoogt en de draaicirkel verkleint. Het interieur heeft een hemelbekleding met ongeveer 5000 led's, waarvan de structuur is overgenomen in de deurpanelen.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rolls-Royce Spectre van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.