Rotterdams Philharmonisch Orkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rotterdamsch Philharmonisch Genootschap in de toenmalige Groote Doelenzaal (1923)
De Doelen, thuisbasis van het RPhO
Yannick Nézet-Séguin, de tegenwoordige chef-dirigent (2012)

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) is een Nederlands symfonieorkest met als thuisbasis de Doelen in Rotterdam.

Geschiedenis[bewerken]

Het orkest werd in 1918 opgericht als amateurstichting onder de naam Rotterdamsch Philharmonisch Genootschap. Eduard Flipse, chef-dirigent van 1930 tot 1962, maakte er een professioneel ensemble van. Onder de eveneens Nederlandse dirigent Edo de Waart, die het orkest van 1967 tot 1979 leidde waarvan de laatste zes jaar als artistiek directeur, heeft het RPhO veel grammofoonplaten en buitenlandse tournees gemaakt, waardoor het orkest aanzienlijk in internationaal aanzien steeg. Onder de daaropvolgende chef-dirigenten David Zinman, James Conlon en Jeffrey Tate werd dat geconsolideerd.

Vanaf 1995 was de chef-dirigent van het RPhO de Rus Valeri Gergiev, tevens artistiek en algemeen directeur van het Mariinskitheater (voorheen Kirov Opera) in Sint-Petersburg. In 2008 werd deze positie overgenomen door de jonge Canadese dirigent Yannick Nézet-Séguin.

Van het bombardement op Rotterdam in 1940 tot aan het gereedkomen van de nieuwe Doelen in 1966 had Rotterdam geen eigen concertzaal. Het orkest trad in die jaren wel op in de Rivièrahal van Diergaarde Blijdorp.

Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival[bewerken]

Bij zijn aantreden als chef-dirigent in 1995 namen Valery Gergiev en het Rotterdams Philharmonisch Orkest het initiatief voor een meerdaags muzikaal evenement met grote ambities. Een jaar later presenteerden zij het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival. Deze in 1996 gestarte concertreeks groeide uit tot een grootschalig muziekfestival. De eerste jaren werd een componist gekozen als middelpunt. Sinds 2006 is dit een thema (motto). Sindsdien zijn de volgende thema's gebruikt:

  • Vrijheid (2006)
  • Liebesnacht (2007)
  • Hemel en Aarde (2008)
  • Eeuwige Jeugd (2009)
  • Resurrection - a Story of Rotterdam (2010)
  • Sea & City (2011)
  • Sea & You (2012)

In 2013 was er geen speciaal thema en voor het festival 2014 is een nieuwe opzet aangekondigd, waarbij dirigent Gergiev en de Russische componisten Sergej Prokofjev, Igor Stravinsky en Modest Moessorgski centraal zullen staan.

Lijst van chef-dirigenten[bewerken]

Externe links[bewerken]