Ruud van Megen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ruud C.M.W. van Megen (Heerlen, 10 december 1959) is een Nederlandse toneel- en scenarioschrijver.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Van Megen studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Utrecht en theaterwetenschappen in Amsterdam. Vanaf 1979 schrijft hij voor theater, vanaf 1991 ook voor televisie en film.

Van Megen regisseerde in de jaren tachtig van de vorige eeuw geregeld zijn eigen werk. Ook de latere politicus John Leerdam regisseerde een aantal stukken, bij Cosmic Illusion Productions in Amsterdam.

Willem van de Sande Bakhuyzen regisseerde drie toneelstukken van van Megen: De schrijver en de uitgever (1989), met Peter Blok, Har Smeets en Pierre Bokma, geproduceerd door Theater Bellevue in Amsterdam, Uiteengaan in subgroepen (1991), met Carine Crutzen, Walter Crommelin en Guus Dam, opnieuw geproduceerd door Theater Bellevue, en De Egyptische schaatser (1999), geproduceerd door Hummelinck Stuurman Theaterproducties, een producent voor wie Van Megen meerdere malen heeft gewerkt.

De Egyptische schaatser werd in 1995 gelezen door acteur-muzikant-theatermaker Hans Dagelet, in het kader van Het Festival van het Ongespeelde Stuk in Theater Bellevue Amsterdam. Het stuk werd door de jury aangewezen als de beste tekst in dit festival. In de theaterenscenering werd de rol gespeeld door Sabri Saad El Hamus. De tekst werd vervolgens ook bewerkt tot hoorspel door Ruurd van Wijk, met Jacob Derwig in de hoofdrol, en werd als zodanig de Nederlandse inzending voor de Prix Europa. Het behaalde daar een tweede plaats (1999) in de categorie Radio Drama.

Van Megen werd gevraagd mee te schrijven aan de televisieserie Pleidooi in 1993, en door Hans Dagelet om samen een experimenteel theatergezelschap, Dagelet C.S., op te richten. Op beide verzoeken ging Van Megen in. Vele opdrachten en producties volgden.

Van Megen heeft tot en met 2005 fulltime voor theater, film en televisie gewerkt. Sommige producties waaraan hij heeft meegewerkt wonnen prijzen. Er waren de Nipkowschijf voor Pleidooi, de Emmy Award voor All stars en de Oscar voor Karakter. Voor zijn vertolking van De redenaar (2005) werd acteur Victor Löw genomineerd voor een Louis d'Or.

Ook schreef hij in deze periode een libretto voor een opera over Balthasar Gerards, François Guyon (1996), gecomponeerd door Kees Olthuis, die door het NRC Handelsblad besproken werd onder de kop: "Nederland heeft eindelijk nationalistisch-historische opera".

Het laatste werk van van Megen was het co-auteurschap bij de televisieserie Vechtershart voor BNN.

Oeuvre[bewerken | brontekst bewerken]

(selectie)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]