Seattle Seahawks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Seattle Seahawks (of simpelweg de Seahawks) is een professioneel American footballteam uit Seattle, Washington. Ze komen uit in de Westdivisie van de National Football Conference (NFC), wat onderdeel is van de National Football League (NFL).

De Seahawks betraden, gelijktijdig met de Tampa Bay Buccaneers, de NFL in 1976, omdat er plaats was voor twee nieuwe teams. Oorspronkelijk was de naam Seattle Seahawks verbonden aan de plaatselijke ijshockeyclub, nu de Seattle Thunderbirds geheten. Het team was eerst eigendom van John Nordstrom (zijn familie bezat een keten warenhuizen) en is anno 2006 het bezit van Paul Allen.

Het team won op 2 februari 2014 de Superbowl, door de Denver Broncos te verslaan met 43-8. Ook bereikten ze eerder de Super Bowl, in 2006, maar verloren toen met 21-10 van de Pittsburgh Steelers. Het clublogo bestaat uit een gestileerde zeearend in de stijl van de Amerikaanse Indianen uit het Noordwesten van Noord-Amerika (Pacific Northwest). De Seahawks speelde in eerste instantie in the Kingdome en later op Qwest Field (of Qwest Stadium, tijdelijk Seahawk Stadium tijdens constructie genoemd en sinds 2011 hernoemd naar CenturyLink field) is het nieuwste stadion in de NFL op dit moment, het heeft een capaciteit van 50.000 mensen. In het seizoen 06-07 kwamen de Seahawks niet verder dan de Conference Finals, ze werden uitgeschakeld door de latere kampioen Indianapolis Colts.

In 2012 speelden de Seattle Seahawks het gehele seizoen met een rookie Quarterback, Russell Wilson. Wilson werd in de NFL Draft van 2012 in de 3e ronde gekozen en behaalde in zijn eerste seizoen het record van Peyton Manning voor de meeste touchdown-passes in een rookie seizoen. In de play-offs speelden de Seahawks tegen de Washington Redskins en behaalden ze de eerste uit-overwinning in de play-offs sinds het seizoen van 1983 (24-14).

In 2014 wonnen ze voor het eerst de Super Bowl na een 43-8 winst tegen de Denver Broncos.

Externe link[bewerken]