Koningslaagte (streek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Vis met 1 oog (overleg | bijdragen) op 24 okt 2010 om 11:00.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Koningslaagte
Streek in Nederland Vlag van Nederland
Koningslaagte (Groningen)
Koningslaagte
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Bedum Bedum
Coördinaten 53° 15′ NB, 6° 33′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Koningslaagte is een streek aan de noordkant van de stad Groningen. De streek hoort gedeeltelijk bij de gemeente Groningen en gedeeltelijk tot de gemeente Bedum in de provincie Groningen in Nederland.

De Koningslaagte is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur en heeft de status van reservaat. Het is een open landschap, waar vroeger de Hunze stroomde. De oude loop is nog in het landschap terug te vinden. Het natuurgebied is in beheer bij het Groninger Landschap.

De naam Koningslaagte zou er op duiden dat in deze omgeving in de vroege middeleeuwen koningsgoederen lagen. Koning is in dit geval de koning van het Heilig Roomse Rijk, oftewel de Duitse keizer.

Aan de rand van de Koningslaagte, op de grens van de gemeenten Groningen, Bedum en Winsum staat de poldermolen Koningslaagte uit 1878. De taak van de molen is overgenomen door het gemaal De Wolden bij Zuidwolde. In geval van extra wateroverlast is de molen in staat een deel van de polder te bemalen. Hij slaat zijn water uit op de Oude Ae.

Externe link

Spaar de Koningslaagte

Sjabloon:Navigatie gemeente Bedum