TEDxAmsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door De Jaren (overleg | bijdragen) op 21 jul 2017 om 09:31.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
TEDxAmsterdam
Stadsschouwburg belicht met het TEDx-logo
Gehouden in Amsterdam
Jaar 2009-heden
Organisator Jim Stolze e.a.
Eerste editie 20 november 2009
Officiële website

TEDxAmsterdam is een lokale editie van de Amerikaanse TED-conferenties die onder licentie georganiseerd wordt, voor het eerst in 2009.[1] Het is alleen mogelijk op uitnodiging de conferentie te bezoeken. Jim Stolze is de voorzitter en oprichter van TEDxAmsterdam. Het programma wordt samengesteld door Monique van Dusseldorp.

2009

Job Cohen opende op 20 november 2009 de eerste editie. Die werd gehouden in Koninklijk Instituut voor de Tropen. Christien Meindertsma, Marcel Dicke en Karsu Dönmez waren het jaar daarop bij TEDGlobal uitgenodigd om ook te komen spreken. Onder de 20 sprekers waren ook te vinden:

Dit was tevens de eerste TEDx-conferentie waarbij alle sprekers live werden gemindmapped. Naast de video- en twitterstream konden (ook dove) mensen buiten de zaal de structuur van de presentaties in steekwoorden in een mindmap op het web volgen. Het programmaboek heeft in 2010 een gouden European Design Award gewonnen.[2]

2010

Hans Teeuwen

De tweede editie ging op 30 november 2010 van start. Deze editie werd in de Stadsschouwburg gehouden, in Amsterdam, maar was tegelijk op andere plaatsen te volgen, door simulcasts. Voor 700 bezoekers in het Tuschinski was het zelfs in 3D te volgen. De avond werd met een optreden van Hans Teeuwen afgesloten, zijn eerste optreden weer in Nederland als cabaretier sinds 2005. Dit optreden werd niet over de diverse livestreams uitgezonden en was niet gebonden aan de voor TEDTalks gebruikelijke 18 minuten. Tot grote hilariteit werd zijn optreden voor Bart Koolen in gebarentaal vertolkt, die even daarvoor over de dovencultuur had verteld.[3] Andere sprekers waren onder meer:

2011

Pieter van de Rest en zijn dochter, met op het scherm Het Nationale Ballet

De derde editie werd gehouden op 25 november 2011 in de Stadsschouwburg. Het thema was Human Nature, ofwel de menselijke natuur. Het was voor zover bekend de eerste TEDx die volledig met duurzame ledverlichting werd belicht. De dag werd geopend door Het Nationale Ballet, die ook het logo van het jaar hadden gevormd. Sprekers waren onder meer:

2012

Protestactie tegen TINKEBELL

De vierde editie vond plaats in de Stadsschouwburg op 30 november 2012.Het thema van dit jaar "de menselijke natuur". Zo sprak Eus van Someren over een van de meest voorkomende kwaal, slapeloosheid.

Het optreden van de omstrede artieste TINKEBELL had er in de ochtend toe geleid dat een kleine groep tegen haar aanwezigheid kwam protesteren.

Later op de avond waren Jim Stolze, Katja Schuurman, René Gude, Leonard van Munster en Peter van Uhm bij Pauw en Witteman te gast om over TEDxAmsterdam te komen praten.[4] Die laatste om te vertellen over wat voor een impact zijn speech van het vorige jaar had gehad.

Andere sprekers waren onder meer:

2013

Voor de vijfde editie koos TEDxAmsterdam voor een andere locatie: het Concertgebouw. Veruit de meeste aandacht ging uit naar Heleen Mees, de econoom en publiciste woont en werkt al sinds 2000 in New York en was, voordat zij werd aangeklaagd, uitgenodigd om een van de spreeksters te zijn. Verzoeken voor interviews over haar beschuldigingen, weigerde ze, eveneens in het programma Pauw en Witteman wilde ze niet ingaan op haar privé-leven. Ook in haar, 18 minuten durende spreektijd op TEDX zei ze: "What happend in New York, stays in New York!"

Andere sprekers waren o.a.:

2014

De meest in het oog springende bijdrage was een postume talk voor/door aidsonderzoeker Joep de Lange [5]. Andere sprekers waren:


Zie de categorie TEDxAmsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.