René Gude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
René Gude
René Gude bij TEDxAmsterdam 2012
René Gude bij TEDxAmsterdam 2012
Algemene informatie
Geboren 2 maart 1957
Beroep Filosoof
Werk
Bekende werken Geschiedenis van de filosofie & Kleine geschiedenis van de filosofie
Uitgeverij Luisterwijs & Veen Magazines
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

René Gude (Surabaya, 2 maart 1957) is een Nederlandse docent filosofie van de Internationale School voor Wijsbegeerte, en een publiek intellectueel die zich regelmatig mengt in maatschappelijke discussies. De nadruk in zijn werk ligt op de popularisering van de filosofie. In 2014 werd hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Levensloop[bewerken]

René Gude is op 2 maart 1957 geboren in Surabaja (Indonesië). Hij studeerde sociale geografie (kandidaatsexamen) en filosofie (doctoraalexamen) in Amsterdam en Utrecht. Tot 2001 was hij hoofdredacteur en uitgever van Filosofie Magazine. Daarna was hij tot voorjaar 2013 directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. Hij schreef meerdere boeken over ethiek en filosofie en verzorgt cursussen filosofie en organisatiefilosofie, met name op het gebied van integriteit. Hij publiceert regelmatig in dagblad Trouw, waar hij deel uitmaakt van het Filosofisch Elftal. Ook in NRC Handelsblad, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer en De Standaard vindt men zijn artikelen. Als hoofdredacteur van Filosofie Magazine ijverde Gude ook voor de invoering van filosofie als examenvak in het voortgezet onderwijs.

Gedachtegoed[bewerken]

René Gude is een democratisch ingestelde, maatschappelijk bewogen denker die zich inzet voor de popularisering van de filosofie. In zijn eigen werken grijpt hij regelmatig terug op de Grieken: hij behandelt onderwerpen door ze in te delen in het klassiek-Griekse driedeling: fysica, logica en ethica. Hij is een pleitbezorger van het optimisme en strijdt tegen doorgeslagen scepticisme. Onder optimisme verstaat hij geen grenzeloos vertrouwen in wereld om ons heen, maar eerder een streven naar een optimum. Iedereen kan een optimum bereiken in het privé-leven, in het werk en in het politieke leven. Daarnaast kunnen ook organisaties, staten en de wereld als geheel richting het optimaal haalbare worden opgestuwd. Er is geen blauwdruk te geven van het optimum. De geglobaliseerde wereld kan zich op meerdere manieren optimaliseren. Met de denktank Freedomlab ontwikkelde Gude optimale toekomstscenario's onder de titel Zeitgeist. Deze scenario's worden becommentarieerd door topfilosofen als Francis Fukuyama, Peter Sloterdijk, Peter Singer en anderen.

Bestuurder[bewerken]

René Gude zit in de besturen van de Algemene Nederlandse Vereniging voor Wijsbegeerte, en Nederlands Gesprek Centrum

Denker des Vaderlands[bewerken]

Gude werd in mei 2013 uitgeroepen tot Denker des Vaderlands als opvolger van Hans Achterhuis. Deze eretitel is een initiatief van Filosofie Magazine, Stichting Maand van de Filosofie, in samenwerking met dagblad Trouw. Doel van het initiatief is om de media te verrijken met een filosofisch zwaargewicht, die de hectiek van het nieuws in een groter verband kan plaatsen.

Bibliografie (selectie)[bewerken]

  • 2001: Leven in de risicosamenleving
  • 2006: De morele staat van Nederland
  • 2010: Geschiedenis van de filosofie, luistercollege uitgebracht door Luisterwijs
  • 2010: Kleine geschiedenis van de filosofie, samen met Daan Roovers, uitgeverij Veen Magazines.
  • 2012: ...en denken! Bildung voor leraren, samen met Gerard van Stralen, ISVW Uitgevers.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]