De Wereld Draait Door

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie De wereld draait door (1989-2009) voor de single van De Heideroosjes.
De Wereld Draait Door
Presentator Matthijs van Nieuwkerk in de studio
Presentator Matthijs van Nieuwkerk in de studio
Genre praatprogramma
Speelduur 45–60 minuten
Presentatie Matthijs van Nieuwkerk
Vaste gasten Giel Beelen
Jan Mulder
Marc-Marie Huijbregts e.a.
Regie Matthias Bouman
David Grifhorst
Robin Boers
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 10 oktober 2005
Seizoenen 10 (per 1 september 2014)
Netwerk VARA
Zender Nederland 3 (2005–2013)
Nederland 1 (thans NPO 1) (2014–heden)
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2007
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Wereld Draait Door is een Nederlands televisieprogramma van de VARA op NPO 1, dat op werkdagen live wordt uitgezonden vanuit studio Zuiveringshal Oost op het Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Het programma wordt gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en is een mengeling van nieuws, informatie en amusement. In het verleden werd het programma uitgezonden op Nederland 3.[1]

Geschiedenis[bewerken]

DWDD (zoals de makers het programma zelf plegen te noemen) kent een lange voorgeschiedenis in het minder succesvolle programma TV3 en Vara Laat. Na een aantal pogingen om dat programma sinds de start van de zender Nederland 3 in 1988 nieuw leven in te blazen kan het huidige, beduidend succesvoller programma De Wereld Draait Door min of meer als een voortzetting van TV3 worden beschouwd.

De eerste uitzending van DWDD was op 10 oktober 2005 vanuit Studio Plantage in Amsterdam. Tot zomer 2010 werd het programma daar opgenomen, waarna het verhuisde naar de Westergasfabriek. Het programma werd afwisselend gepresenteerd door Francisco van Jole en Matthijs van Nieuwkerk. De eindredactie was in handen van Ewart van der Horst. Eind december 2005 trok Van Jole zich terug. Van Nieuwkerk presenteerde even alle uitzendingen tot Claudia de Breij in januari 2006 de maandaguitzendingen overnam. Van Nieuwkerk moest immers na de livepresentatie van De Wereld Draait Door meteen naar de andere studio voor een ander liveprogramma, Holland Sport. Begin 2008 verliet De Breij het presentatieteam. Zij werd op maandag tijdelijk vervangen door Van Nieuwkerk. In februari werden de maandaguitzendingen overgenomen door Menno Bentveld en Joost Karhof.[2] Bij afwezigheid van de vaste presentatoren werden zij vervangen door Astrid Joosten en later soms door Isolde Hallensleben (van het programma-onderdeel De Jakhalzen).

Na enige opstartproblemen wist het programma in 2006 dagelijks meer dan een half miljoen kijkers te trekken en het was daarmee een van de populairste programma's van de zender Nederland 3. Tot de zomerstop in mei 2006 werd De Wereld Draait Door op werkdagen om 19.00 uur uitgezonden. Toen in september 2006 de programmering van de Publieke Omroep werd omgegooid, werd het programma verplaatst naar 19.30 uur. De lengte van het programma bleef wel gelijk. Het aantal kijkers steeg in het tweede seizoen tot gemiddeld 800.000 per aflevering. Ook het derde seizoen bleef het aantal kijkers vrij stabiel, toen met circa 1.000.000 mensen per aflevering (inclusief de herhaling op de late avond).

Op dagen dat er Champions League-voetbal om 20.45 was, duurde het programma maar 40 minuten. Met ingang van het tweede seizoen werd er op zondagavond een compilatie uitgezonden met de hoogtepunten van de afgelopen week; met ingang van het seizoen 2010-2011 is de samenvatting zaterdags omstreeks 20.00 te zien.

De 1000ste uitzending van De Wereld Draait Door was op 17 mei 2011. De uitzending was een eerbetoon aan Willem Duys, die ondanks zijn broze gezondheid aanwezig was in de studio. Mies Bouwman was in deze speciale uitzending de tafeldame. Naast Bouwman spraken onder anderen Fred Oster, Martine Bijl, Lee Towers, Bob Rooyens, Aleid Rensen, Tonny Eyk en Bert van der Veer over de hoogtepunten van Willem Duys en wat hij voor hen persoonlijk heeft betekend.[3]

Sinds 6 januari 2014 is De Wereld Draait Door op Nederland 1 (thans NPO 1) te zien, zodat ook bij voetbalwedstrijden een volledig programma kan worden gemaakt. De uitzending is hierbij verplaatst naar 19.00 uur. De herhaling rond middernacht wordt nog wel op NPO 3 uitgezonden. Enkele omroepen hadden toen echter nog bezwaren; zij vreesden een leegloop aan kijkcijfers op Nederland 3 en waren bang dat de VARA een te groot deel van Nederland 1 zou invullen, omdat het soortgelijke Pauw & Witteman ook al van de VARA is.[4]

De Wereld Draait Door is het praatprogramma met de meeste afleveringen ooit in de Nederlandse televisiegeschiedenis. Dat maakt presentator Matthijs van Nieuwkerk dinsdagavond 29 april 2014 bekend tijdens de 1.500e uitzending van het programma.

Prijzen[bewerken]

In 2006 kreeg het programma een eervolle vermelding van de Stichting Nipkow en in 2007 won het programma de Gouden Televizier-Ring.[5] Zowel in 2010 als in 2011 ontving het programma, als meestbekeken programma op BVN in het voorgaande jaar, de BVN-trofee en in 2011 tevens de Zilveren Nipkowschijf.[6][7]

Onderdelen[bewerken]

Tafelheer of tafeldame[bewerken]

Bij elke aflevering is er een tafelheer of tafeldame aanwezig. Dit is een gast die gedurende het hele programma aan tafel blijft en deelneemt aan de verschillende discussies. Regelmatig terugkerende tafelgasten zijn of waren onder meer:

Martin Bril overleed op 22 april 2009 op 49-jarige leeftijd. Zijn laatste optreden in De Wereld Draait Door was op 12 februari 2009. De uitzending van 23 april stond geheel in het teken van de overleden schrijver.

Prem Radhakishun was tot in 2010 een van de vaste tafelgasten, maar door een misplaatste uitspraak werd hij tot oktober 2011 niet uitgenodigd.

Yvon Jaspers en Arie Boomsma mochten na onenigheid tussen de KRO en de VARA sinds oktober 2012 lange tijd niet meer als tafeldame- en heer verschijnen in het programma. DWDD kreeg van de KRO geen toestemming om fragmenten van Boer zoekt Vrouw uit te zenden, hetgeen toch gebeurde. In reactie hierop verbood de KRO het de twee presentatoren langere tijd om aan te schuiven.[8][9]

De tafelheer is doorgaans een Bekende Nederlander maar een uitzondering is Wilfred de Bruijn die op 11 april 2013 te gast was nadat hij slachtoffer was van antihomogeweld. Hierna keerde hij regelmatig terug als tafelheer.

Vaste onderdelen[bewerken]

De rubriek De tv draait door eindigt met een oproep aan de kijkers om opvallende fragmenten in te zenden.
 • Elke uitzending interviewt Van Nieuwkerk drie gasten, die die dag of die week in het nieuws zijn. De gesprekken duren ongeveer tien minuten en worden afgewisseld met muziek, een korte reportage of een filmpje.
 • De tv draait door; opvallende televisiefragmenten, een historisch fragment, bloopers en dergelijke.
 • Dit wordt gevolgd door live muzikaal intermezzo van ongeveer één minuut, door dagelijks een andere artiest of band.
 • LuckyTV; een kort, satirisch filmpje aan het einde van het programma met lichtvoetig commentaar op de actualiteit.
 • Elke woensdag is huisdichter Nico Dijkshoorn aanwezig om ter plekke een aantal gedichten te schrijven over behandelde onderwerpen en deze voor te dragen.
 • DWDD in soundbites op vrijdag (een kort filmpje met aan elkaar (en naast elkaar) gemonteerde, korte fragmenten uit DWDD van die afgelopen week).
 • Eveneens op vrijdag (vanaf begin 2011); elke vrijdag wordt de week afgesloten door een stand-upcomedian die terugkijkt op de voorbije week. Dit wordt afwisselend verzorgd in 2011 door Martijn Koning en Pieter Derks. Vanaf 2012 tot 2014 alleen nog door Pieter Derks, daarna nam Peter Pannekoek dit over.
 • Op de laatste vrijdag van de maand wordt de afgelopen televisiemaand besproken met een panel bekende Nederlanders. Hierbij waren schrijver Joost Zwagerman en Marc-Marie Huijbregts vaste gasten. De begeleiding wordt op die avonden verzorgd door een huismuzikant of huisband; in het tweede seizoen was dit pianist Roel van Velzen, tijdens het derde seizoen de band Moke, en in het vierde seizoen Lucky Fonz III, tijdens seizoen vijf Rigby, gedurende het zesde seizoen de band Go Back to the Zoo, daarna in het zevende seizoen Chef'Special, opgevolgd in het achtste seizoen door de beatgroep The Kik, tijdens het negende seizoen de tweelingbroers Tangarine en tijdens het tiende seizoen Typhoon met zijn band waaronder Seven League Beats.[10]
 • Eveneens op het einde van de maand geeft Jan Mulder zijn vijf ergernissen van de maand.

De Jakhalzen[bewerken]

Jakhals Erik op het Binnenhof tijdens de formatie

De Jakhalzen was een (dagelijkse) rubriek in de reguliere uitzendingen van DWDD; in de uitzendingen die korter duren in verband met voetbal, ontbreekt deze rubriek. De rubriek is een onderdeel van het programma sinds de start op 10 oktober 2005 en werd toen gepresenteerd door Frank Evenblij en Isolde Hallensleben. De Jakhalzen kleden zich in herkenbare zwarte hemden met rode stropdassen en doen op locatie lichtvoetige interviews rond de actualiteit. De onderwerpen variëren van interviews en actualiteiten tot satire. Op de vrijdag is er in plaats van de Jakhalzen het onderdeel Je mist meer dan je ziet. In november 2014 werd bekend dat de rubriek was gestopt.[11]

Reporters van de Jakhalzen:

Voormalige Jakhalzen:

Terugkerende gasten en onderdelen[bewerken]

Voormalige onderdelen[bewerken]

 • Op maandag was er tot 2010 contact met de studio waar aansluitend op de uitzending Holland Sport werd uitgezonden en werd er door Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong een toelichting op die uitzending gegeven.
 • Café de Wereld (vroeger een onderdeel van Vara Laat en Vara Live), een animatie waarin prominente Nederlanders worden gepersifleerd. Daar spelen onderen anderen in mee: Piet Römer (als caféhouder Jurriaan de Cock), Johan Cruijff, Louis van Gaal, Jan Peter Balkenende, koningin Beatrix, prinses Maxima, Frans Bauer, Gerard Joling, Wouter Bos, Beau van Erven Dorens, Georgina Verbaan en Joop van den Ende.
 • Een conference van Erik van Muiswinkel.
 • Robbert Dijkgraaf kwam met jonge wetenschappers vertellen over hun onderzoek.
 • De Stoel van Steinz, die bewijst dat het heden nooit alleen staat. Dit was een af en toe terugkerend onderdeel in het programma vanaf het seizoen 2008-2009, waarin een gast de actualiteit koppelt aan belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis of werken in de kunst en de literatuur. Degene die erop plaatsneemt, licht zijn/haar keuze toe en kan daar over in discussie gaan. De Stoel van Steinz is vernoemd naar NRC-journalist Pieter Steinz, die in het eerdergenoemde dagblad tevens columns met dezelfde opzet schrijft. Hierdoor werd de redactie van De Wereld Draait Door geïnspireerd om een dergelijk onderdeel in het tv-programma te doen verschijnen. In de eerste uitzendingen waarin ervan gebruik werd gemaakt zaten onder andere Steinz zelf, kunsthistoricus Henk van Os, auteur Auke Kok, tv-criticus Hans Beerekamp, sterrenkundige Vincent Icke, bariton Ernst Daniël Smid en journalist Constant Meijers op de Stoel van Steinz.
 • Fokke en Sukke, tot 2011 een dagelijks filmpje waarin een humoristische tekening met Fokke en Sukke wordt gemaakt.
 • Downistie, een soapserie gespeeld door acteurs met het Syndroom van Down (seizoen 2010-2011).
 • Trending topic (in 2011); wat op Twitter veelbesproken is, wordt met (bewerkte) film- en/of televisiefragmenten geïllustreerd.
 • Een terugkerend onderdeel vanaf 9 januari 2012 was "The wonderful world". Hierbij wordt stilgestaan bij de voorspellingen, op basis van de Mayakalender, dat er op 21 december 2012 een tijdperk ten einde zal lopen of de wereld ten einde zal komen. Verschillende gasten gaven in de loop van 2012 antwoord op de vraag: stel dat de wereld vergaat, wat moeten we dan dit jaar in ieder geval nog doen?
 • DWDD Recordings (geïnspireerd door de American Recordings van Johnny Cash), waarin twee muzikanten een cover brachten met een minimum aan muzikale begeleiding. Aan dit onderdeel werkten onder anderen mee: Bennie Jolink, Waylon, Roosbeef, Anita Meyer, George Baker, Piet Veerman, Thé Lau, Jan Smit en Stevie Ann. Op 14 december 2011 kreeg Matthijs van Nieuwkerk een gouden plaat uitgereikt voor de cd "De Wereld Draait Door Recordings".
 • De ideale muziekavond (seizoen 2012-2013); mensen uit de muziekwereld kiezen hun favoriete muzieknummers.
 • Changes (seizoen 2012-2013): een muzikant of groep covert een muzieknummer op geheel eigen wijze.
 • De Natuur Draait Door (seizoen 2012-2013); seizoensbeelden uit de natuur met commentaar van natuurkenners, waaronder Arjan Postma.

Think Different[bewerken]

Denk anders

In oktober 2011 maakte De Wereld Draait Door naar aanleiding van het overlijden van Steve Jobs een Nederlandse versie van Apples Think Different-commercial met zeventien "unieke, dwarse, eigenzinnige, geniale Nederlanders" die betekenis hadden gehad voor het land. In de uiteindelijke versie waren opgenomen: Hendrik Lorentz, Van Kooten en De Bie, Pim Fortuyn, Ramses Shaffy, Albert Heijn, Jan Cremer, Freek de Jonge, Johan Cruijff, Joop van den Ende, Annie M.G. Schmidt, bisschop Bekkers, koningin Wilhelmina, Albert Mol, Willem Kolff, Theo van Gogh, Wim T. Schippers, Karel Appel.

Klink anders

Op 10 november 2011 werd een Think Different-filmpje gepresenteerd met zeventien internationale artiesten die de popmuziek veranderd hebben. In de erop volgende weken mochten gasten ieder een artiest toevoegen en een verwijderen. In de definitieve lijst van 16 december stonden The Beatles, Chuck Berry, David Bowie, James Brown, Ray Charles, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Carole King, Michael Jackson, Kraftwerk, Led Zeppelin, Bob Marley, Elvis Presley, Prince, Ramones, Little Richard en The Rolling Stones.

Sport anders

Op 1 maart 2012 werd een nieuwe Think Different-reeks gestart waarin een filmpje wordt gemaakt met zeventien sporters die hun stempel op de sportgeschiedenis hebben gedrukt door anders te durven sporten. In de definitieve lijst van 24 mei stonden Babe Ruth, Carl Lewis, Johan Cruijff; Eric Heiden, Billie Jean King, Muhammad Ali, Eddy Merckx, Fanny Blankers-Koen, Nadia Comăneci, Anton Geesink, Dick Fosbury, Johnny Weissmuller, Wayne Gretzky, Rod Laver, Tiger Woods, Lance Armstrong en Michael Jordan.

Regel

Voor alle "Think Different"-lijsten gold één regel; een naam kan alleen worden toegevoegd indien er bewegend beeld van de betreffende persoon beschikbaar is.

Speciale uitzendingen[bewerken]

 • De uitzending van 23 april 2009 stond totaal in het teken van Martin Bril, die een dag eerder op 49-jarige leeftijd overleed. Bril was regelmatig in het programma te zien als tafelheer.
 • De uitzending van 1 december 2009 stond geheel in het teken van de zanger Ramses Shaffy, die op diezelfde dag op 76-jarige leeftijd overleed.
 • Op 5 mei 2010 stond de uitzending in het teken van een bingo. Amateuracts konden zich hiervoor inschrijven voor 100 euro. De opbrengst van de bingo was ten behoeve van Sam Galesloot.
 • Op 17 mei 2011 werd de duizendste aflevering van De Wereld Draait Door uitgezonden. De aflevering werd omgedoopt tot 'De Duysendste' en stond volledig in het teken van Willem Duys. Duys was zelf aanwezig in de studio. Het zou zijn allerlaatste televisieoptreden zijn: hij overleed twee weken later. Mies Bouwman was die avond tafeldame.
 • Op 14 maart 2013 stond De Wereld Draai Door zendtijd af aan Adriaan van Dis. Op verzoek van DWDD presenteerde Van Dis nog eenmaal zijn boekenprogramma Hier is... Adriaan van Dis, aan de vooravond van het Boekenbal en hiermee vlak voor de Boekenweek als een soort van 'Boekenweekgeschenk'. Deze speciale aflevering werd uitgezonden onder de vlag van 'DWDD Heimwee'.
 • Op 1 april 2013 en 20 mei 2013 (Pinksteren) was er geen reguliere DWDD-uitzending, maar een muziekcompilatie. Te zien waren niet de opnames van één minuut uit de reguliere uitzendingen, maar de volledige live-optredens die voor aanvang van de uitzendingen worden opgenomen.
 • Op 4 april 2013 stond de uitzending geheel in het beeld van het Rijksmuseum, dat op 13 april werd heropend.
 • Op 29 april 2013 was er in plaats van een reguliere uitzending 'De Grote Willem Quiz'. Deze stond in het teken van de inhuldiging van Willem-Alexander en hierin namen studenten uit Amsterdam en Leiden het tegen elkaar op.
 • Op 30 april 2013, Koninginnedag, was er geen live-uitzending, maar werd er een compilatie uitgezonden met interviews over Beatrix van de afgelopen jaren.
 • De uitzending van 30 september 2013 stond geheel in het teken van het Koninklijk Concertgebouworkest, dat in datzelfde jaar zijn 125-jarige jubileum vierde.
 • Op 18 november 2013 stond De Wereld Draait Door voor de tweede maal in het teken van een bingo. Dit keer was de opbrengst voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan in de Filipijnen.
 • In 2010, 2011, 2012 en 2013 werd het jaar afgesloten op oudejaarsavond met een speciale uitzending, namelijk met de hoogtepunten van de TV Draait Door. Naast het tonen van de fragmenten waren er tevens korte interviews in de studio met een aantal mensen uit die fragmenten.

Zomervarianten[bewerken]

2007[bewerken]

In de zomer van 2007 waren er twee zomerse varianten met dezelfde redactie als DWDD. Het dagelijkse programma heette Wat heet! (presentatie onder anderen Jakhals Isolde Hallensleben). Iedere dag was er een andere presentator. Dit programma was echter niet zo'n succes en keerde na 6 juli niet meer terug. Hierna kwam op het tijdslot van DWDD het Tourjournaal. Na de tour kwam Wat nu?! (wederom gepresenteerd door Hallensleben afwisselend met Leon Verdonschot). Ook was er in juni zes weken lang een zaterdagavondprogramma met Matthijs van Nieuwkerk en Marc-Marie Huijbregts dat De zomer draait door heette. Dit programma leek op de vrijdag-editie van DWDD. Ook Erik van Muiswinkel leverde bijdragen aan dit programma in de vorm van satirische columns.

2009[bewerken]

In 2009 keerde De zomer draait door terug. De opzet was gelijk aan die van DWDD, alleen werd het programma door twee presentatoren gepresenteerd en was er geen sidekick. De presentatie werd verzorgd door Froukje Jansen en afwisselend Art Rooijakkers of Waldemar Torenstra.

DWDD: De toegift[bewerken]

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 werd er een negendelige serie uitgezonden, genaamd De Wereld Draait Door: De Toegift. Vaste tafelheer was Felix Rottenberg en de peilingen werden verzorgd door Maurice de Hond. De huisband tijdens deze toegift was de Amsterdamse band "The Souldiers".

DWDD University[bewerken]

Op 17 mei 2012 werd de eerste aflevering van het programma DWDD University uitgezonden. In het programma geeft een bekende Nederlander een [[Presentatie (voordracht) |lezing]] over meestal wetenschappelijke zaken. De gastspreker wordt hierbij geassisteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Het programma wordt incidenteel uitgezonden. De eerste keer werd het uitgezonden in de reguliere zendtijd van De Wereld Draait Door (op Hemelvaartsdag), de tweede keer aansluitend op het reguliere programma.

Datum Spreker Onderwerp Locatie Kijkcijfers
17 mei 2012 Robbert Dijkgraaf De oerknal Ronde Lutherse Kerk 991.000
16 november 2012 Robbert Dijkgraaf Het allerkleinste (microkosmos) Gashouder 1.056.000
26 april 2013 Alexander Klöpping De Wereld van Klöpping 1.0 (het verleden van Silicon Valley) MC Theater 586.000
3 mei 2013 Alexander Klöpping De Wereld van Klöpping 2.0 (het heden van Silicon Valley) 466.000
10 mei 2013 Alexander Klöpping De Wereld van Klöpping 3.0 (de toekomst van Silicon Valley) 536.000
29 november 2013 Robbert Dijkgraaf Einstein Gashouder 859.000
13 december 2013 Robert Kranenborg De koe 725.000
28 november 2014 Robbert Dijkgraaf Oneindig 1.104.000
12 december 2014 Freek Vonk Gif 1.462.000

De Wereld Leert Door[bewerken]

Na het succes van DWDD University startte 14 januari 2013 "Het wetenschappelijk experiment van DWDD": De Wereld Leert Door. In DWLD werd dagelijks twaalf minuten lang een wetenschapper over zijn of haar onderzoek geïnterviewd door afwisselend wetenschapsjournalist Diederik Jekel en Isolde Hallensleben. Matthijs van Nieuwkerk heeft in het begin van de serie ook een paar afleveringen gepresenteerd, maar besloot al snel om hier mee te stoppen. De onderwerpen die aan bod kwamen waren zeer gevarieerd, omdat wetenschappers van alle leeftijden en uit alle vakgebieden aanschoven. Elke aflevering werd afgesloten met "de Dijkvraag" (vernoemd naar Robbert Dijkgraaf, oud-voorzitter van de KNAW); een boodschap van de wetenschapper, in de vorm van een tweet, symbolisch bedoeld voor "de kosmos".

Het programma werd elke werkdag uitgezonden om 22.30 uur op Nederland 3. De laatste uitzending van dit experiment was op 29 maart 2013.

De Wereld Draait Buiten[bewerken]

Op 7 juli 2013 presenteerde De Wereld Draait Door in samenwerking met Mojo Concerts het eendaagse festival De Wereld Draait Buiten. Op het festival traden bands en artiesten uit binnen- en buitenland op. De acts waren zowel reeds gevestigde artiesten als aanstormend talent. Naast muziek deden ook personen aan het festival mee die regelmatig te gast zijn in De Wereld Draait Door, zoals Jan Mulder, Nico Dijkshoorn, Prem Radhakishun en Pieter Derks. Op 6 juli 2014 werd dit eendaagse festival voor de tweede keer gehouden, in de tuin van de studio op het terrein van de Westergasfabriek, waar De Wereld Draait Door wordt opgenomen.

DWDD Magazine[bewerken]

Maandag 25 maart 2013 presenteerde Matthijs van Nieuwkerk een nieuw digitaal magazine genaamd DWDD Magazine. Dit dagelijks digitale magazine werd voor (rond 18.30 uur), tijdens en na de uitzending (rond 21.30 uur) geüpdatet. Te zien waren onder andere extra liveoptredens van muziekartiesten, backstage-beelden en extra beeldmateriaal dat niet is uitgezonden tijdens de reguliere uitzending. Het magazine was te bekijken op PC's en tablets.

Herhaling en compilatie[bewerken]

De uitzending wordt dezelfde avond herhaald rond 23.45 uur en daarnaast nogmaals in de herhalingscarroussel in de nacht. De volgende werkdag wordt de uitzending rond 11.00 uur herhaald op NPO 2. In het weekend is een compilatie te zien van de afgelopen week. Deze compilatie werd eerst uitgezonden op zaterdagavond rond 20.00 uur, maar werd later verplaatst naar de zondagavond rond 19.30 uur. De compilatie-uitzending duurt ongeveer 30 minuten.

Trivia[bewerken]

 • Het programma Life & Cooking van de commerciële zender RTL 4, gepresenteerd door Irene Moors en Carlo Boszhard, kwam geregeld met een parodie getiteld De Wereld Slaat Door.
 • De Jakhalzen vertalen De Wereld Draait Door in Engelstalige interviews en persconferenties vrij als As The World Turns, naar de gelijknamige soapserie.
 • Op 16 november 2010 censureerde DWDD de herhalingen van de uitzending, nadat Prem Radhakishun, naar de mening van de redactie, zich ongepast had uitgelaten over een recensent van de Volkskrant, over wie hij meldde: "Waarvan ik vernomen heb dat hij het voornamelijk met kleine kindertjes doet". Deze passage werd in de nachtelijke herhaling en Uitzending Gemist door de redactie gewist, maar is nog op YouTube te vinden. De samenwerking met Radhakishun werd ten gevolge van deze uitlating beëindigd. Op 10 oktober 2011 mocht hij evenwel voor het eerst weer in het programma verschijnen, ditmaal als gast.
 • Op 8 en 9 december 2011 werd DWDD gepresenteerd door Menno Bentveld omdat Van Nieuwkerk ziek was. De maandag ervoor, 5 december, verdween Van Nieuwkerk tijdens de uitzending korte tijd uit beeld omdat hij zich niet goed voelde. Tafelheer Jan Mulder nam toen de presentatie van het onderdeel 'De tv draait door' over. In de week van 12 tot 16 december werd 'De tv draait door' steeds door de tafelheer of -dame gepresenteerd.
 • Tijdens de uitzending van maandag 8 oktober 2012 leverde Sanne Wallis de Vries stevig commentaar op de inhoud van Boer zoekt Vrouw en met name de ontwikkelingen rondom boer Aad. Als reactie hierop verbood de KRO de VARA vervolgens om nog beeldmateriaal te tonen van de afleveringen tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door. Ook mochten presentatrice Yvon Jaspers en Arie Boomsma, die ook voor KRO presenteert, langere tijd niet meer aan tafel zitten. Een week later gaf Wallis de Vries desondanks alsnog commentaar op Boer zoekt Vrouw, maar dan samen met Paul Haenen met behulp van poppetjes, die de boeren en hun kandidaten voorstelden.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Nederland 3 heet sinds 19 augustus 2014 NPO 3
 2. VARA: Diverse presentatoren DWDD op maandag, Mediacourant, 17 februari 2008
 3. Vara - Website "De Wereld Draait Door" - Uitzending 18-05-2011: 1000e uitzending - Hommage aan Willem Duys Geraadpleegd op 19 mei 2011
 4. Nederland 3 vreest vertrek van DWDD, Algemeen Dagblad
 5. Gouden Televizier-Ring voor DWDD. Algemeen Dagblad (26 oktober 2007)
 6. Nu.nl - 3 oktober 2011 - De Wereld Draait Door wint BVN Trofee Geraadpleegd op 4 oktober 2011
 7. Trouw - Website - 9 mei 2011 - Zilveren Nipkowschijf voor DWDD Geraadpleegd op 10 mei 2011
 8. Yvon Jaspers mag niet meer naar DWDD, Mediacourant.nl, 16 oktober 2012
 9. Boer Zoekt Vrouw-rel: Yvon DWDD-tafeldame af, Zappen.blog.nl, 16 oktober 2012
 10. Typhoon wordt nieuwe huisband De Wereld Draait Door. Nu.nl (17 augustus 2014)
 11. Thijs van Soest. DWDD stilzwijgend gestopt met 'Jakhalzen'. de Volkskrant (25 november 2014)
Voorganger:
De Lama's (BNN)
Winnaar Gouden Televizier-Ring
2007
Opvolger:
Mooi! Weer De Leeuw (VARA)