X De Leeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
X De Leeuw
Genre Amusement
Familieprogramma
Speelduur per afl. 70 minuten
Presentatie Paul de Leeuw
Vaste gasten Adje van Nispen
Muziek Cor Bakker met orkest
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Productiebedrijf E.V.A. Media
Uitzendingen
Start 6 maart 2010
Einde 5 juni 2010
Afleveringen 12
Seizoenen 1
Netwerk of omroep VARA
Zender Nederland 1
Portaal  Portaalicoon   Televisie

X De Leeuw is een Nederlands televisieprogramma van de VARA dat op de zaterdagavond uitgezonden werd door Nederland 1. De presentatie van het programma was in handen van Paul de Leeuw, die ook de naam van het programma gaf.

Format[bewerken | brontekst bewerken]

In het programma ontving presentator Paul de Leeuw diverse gasten in het publiek waarvan hij wensen uit liet komen, dit deden ze aan de hand van verschillende rubrieken. Zo was er de rubriek Dat mogen we thuis anders nooit, hiervoor mochten kinderen die zichzelf hadden aangemeld of aangemeld waren door de ouders een wens uitvoeren van iets dat ze thuis niet mochten doen.

Tevens ontving De Leeuw diverse bekende Nederlanders in zijn programma om te interviewen. Verder kwam acteur Arjan van Bavel geregeld als het typetje Adje van Nispen langs.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

Het seizoen ging van start op 6 maart 2010. De eerste aflevering werd bekeken door 1.110.000 kijkers en sloot daarmee de top 9 af van best bekeken programma's van de avond.[1] Bij de tweede aflevering, op 13 maart 2010, bleven er nog 908.000 kijkers over.[2] De afleveringen die volgden scoorden tussen de 800.000 en de 1,2 miljoen kijkers.

Toen het seizoen van Ik hou van Holland bij de concurrent RTL 4 tot zijn einde was gekomen scoorde X De Leeuw aanzienlijk beter, zo werd de aflevering van 8 mei 2010 door 1.561.000 kijkers bekeken en de aflevering van 15 mei 2010 door 1.424.000 kijkers, beide afleveringen sloten daarmee de top 2 af van best bekeken programma's van die avonden.[3][4]

De laatste aflevering, die uitgezonden werd op 5 juni 2010, was een extra lange uitzending die in plaats van 70 minuten ruim 124 minuten duurde.

Internationale prijs[bewerken | brontekst bewerken]

De Leeuw maakte van de aflevering die uitgezonden werd op 8 mei 2010 een speciale aflevering, in deze aflevering vervulde hij enkel de wensen van mensen met het syndroom van Down. Deze aflevering kreeg in 2011 internationale erkenning op The New York Festivals World's Best Television & Films competitie, de makers kregen voor de aflevering een certificaat in de categorie Variety toegekend.[5]