Kassa (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kassa
Genre consumenten
Bedenker Felix Meurders
Presentatie Brecht van Hulten
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 1989
Seizoenen 20
Netwerk VARA
Zender Nederland 1
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Kassa is een consumentenprogramma dat door de VARA wordt uitgezonden, van september tot mei, wekelijks live op zaterdag op Nederland 1 en sinds het seizoen 2012-2013 van 19.10 tot 19.50 uur in plaats van 18.55 tot 19.25 uur zoals voorheen. Hiermee duurt het programma nu 45 minuten in plaats van 30 minuten.

Het programma werd van 1989 tot januari 2011 gepresenteerd door Felix Meurders, tevens de bedenker van de formule. Kassa bestond in 2009 twintig jaar en Meurders ziet nog steeds voldoende consumentenproblemen: "Je zou denken dat er na zoveel tijd geen consumentenproblemen meer zouden zijn, maar niets is minder waar".[1]

Terugkerende onderdelen in het programma zijn onder meer de Belbus en de productvergelijkingen. In de Klachten Top 3 keren regelmatig dezelfde energiemaatschappijen en telecombedrijven terug. Deze worden daarom vaak stevig aan de tand gevoeld. Een nieuw onderdeel is sinds 2012 de viswinkel waarin wekelijks op een satirische wijze een consumentenprobleem wordt besproken. Aan het eind van het programma is er de "prijspakker van de week", een product of dienst die ongemerkt voor de consument of flink duurder is geworden of dat voor dezelfde prijs veel minder wordt geboden.

Alle uitzendingen zijn terug te zien op internet. Sinds 2005 is er na de reguliere uitzending op de televisie ook een halfuur durende verlenging op het internet te zien.

Sinds januari 2011 wordt het programma gepresenteerd door Brecht van Hulten.[2]

Kassa-varianten[bewerken]

  • In de jaren 1990 bestond tijdens de zomerstop het programma Kassa op Reis dat geheel gewijd was aan reizen en vakantie waarbij er verschillende varianten waren waarbij of Felix Meurders op reis ging en verslag deed of dat consumenten bijvoorbeeld zo goedkoop mogelijk op vakantie moesten gaan.
  • Sinds 8 oktober 2007 worden de internetuitzendingen van Kassa onder de naam Kassa 2 ook op televisie uitgezonden, maar wel op maandag.
  • Vanaf augustus 2009 ondergaat Kassa 2 inhoudelijke veranderingen en de naam wordt omgedoopt tot Kassa, De Verlenging.
  • Met ingang van maandag 14 september 2009 zendt de VARA het nieuwe consumentenprogramma Weet Wat Je Koopt uit op het tijdstip van Kassa, De Verlenging. De presentatie is in handen van Menno Bentveld en Elisabeth van Nimwegen. Het programma laat zien wat er waar is van reclames en waarom consumenten zich laten verleiden om iets te kopen.
  • In 2007 wordt door de VARA het programma Kassa 3 uitgezonden. De eerste uitzending was 8 mei 2007. Ook in dit programma komen klachten van consumenten aan bod, maar het is meer gericht op jongeren. Op Radio 1 is er sinds 2006 het programma Radio Kassa en sinds eind 2008 ook het tijdschrift Kassa Magazine.
  • Sinds het najaar 2012 bestaat het programma Kassa Groen dat geheel gewijd is aan duurzame groene onderwerpen zoals bijvoorbeeld groene stroom of windmolens. Dit programma wordt ook in 2013 uitgezonden op 29 november, 6 december, 13 december en 20 december ter vervanging van het door ziekte van Hans Sibbel geannuleerde programma EZ.[3]

Prijzen[bewerken]

  • Op 29 september 2006 heeft Kassa de Prix Italia 2006 gewonnen, een internationale prijs welke jaarlijks wordt toegekend voor de beste website van alle omroepen ter wereld. Dit vanwege het interactieve gedeelte van de site waar consumenten met elkaar over diverse problemen kunnen communiceren. Bovendien was de jury zeer te spreken over de technische constructie van de site. De VARA liet hierbij onder andere de ARD, BBC en Rai achter zich.
  • Eerder in 2004 werd de site al bekroond met de Spin-Award Publieksprijs voor de beste website van Nederland.

Bijzondere uitzendingen[bewerken]

Op 9 september 2006 werd de 500e aflevering van het programma uitgezonden.

Bronvermeldingen en links:

Bron

Externe links