Zembla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zembla
Genre Documentaire
Speelduur ca. 40 minuten
Eindredactie Manon Blaas
Voice-over Manon Blaas
Land van oorsprong Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Mascha Boogaard
Nynke Ytsma
Uitzendingen
Start 7 september 1995
Netwerk VARA
Zender NPO 2
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Zembla is een onderzoeksjournalistiek televisieprogramma van de VARA. Het programma onderzoekt ontwikkelingen en gebeurtenissen in de samenleving.

Het programma[bewerken]

Zembla wordt sinds 1995 uitgezonden door de VARA en NTR op Nederland 2 (thans NPO 2) en tot het najaar van 2007 op Nederland 3. De laatste jaren wordt het programma alleen door de VARA gemaakt. Eindredacteur is Manon Blaas, tevens programmamaker. Kees Driehuis is jarenlang eindredacteur geweest. De naam Zembla verwijst naar het tv-programma NOVA. In het begin werd Zembla dan ook direct na Nova uitgezonden.

De documentaire-onderwerpen betreffen achtergrondjournalistiek over misstanden in de samenleving, bijzondere personen en hun rol binnen de maatschappij, maatschappelijke ontwikkelingen en actualiteitszaken waarop dieper wordt ingegaan.

Het programma onthulde in november 2001 de prijsafspraken tussen de grote bouwondernemers, wat mede leidde tot de parlementaire enquête naar de bouwfraude. Andere onderwerpen betroffen onder meer Louis van Gaal, de Hells Angels, ouderlijke onmacht, nadelen van windenergie, IVF, islamitisch extremisme, Nederlandse gevangenen in het buitenland, fatale fouten in ziekenhuizen, de Bijlmerramp, de Schiedammer parkmoord, het 'geheim van de Aldi', mogelijke corruptiepraktijken in het gemeentebestuur van Almelo, privacyproblemen bij verzuimbedrijven en de gevolgen voor de werknemer, en de dilemma's rond euthanasie bij demente ouderen. Na een kritische Zembla-aflevering over De Telegraaf ontsloeg deze zijn journalist Martijn Koolhoven.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]