Paul Witteman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Witteman
Paul Witteman in 1992
Paul Witteman in 1992
Volledige naam Paulus Godefridus Witteman
Geboren 14 oktober 1946
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1976 - heden
Bekend van Pauw & Witteman, B&W, NOVA, Het Lagerhuis
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Paulus Godefridus (Paul) Witteman (Haarlem, 14 oktober 1946) is een Nederlands journalist en televisiepresentator, die voornamelijk bekend is van de VARA-televisie.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Paul Witteman groeide op in Bloemendaal als zoon van KVP-politicus P.J. Witteman (minister in 1947-'48) en Johanna Cecilia Andriessen (een zuster van componist Hendrik Andriessen). Na de HBS ging Witteman aan het conservatorium piano studeren, maar hij stopte na een jaar omdat hij, naar eigen zeggen, "domweg niet goed genoeg" was. Ook met de studie politicologie die hij daarop volgde, stopte hij na een jaar.

Carrière[bewerken]

Via het dagblad De Tijd en het weekblad Elsevier is Witteman bij de VARA-radio terechtgekomen. Hij was eindredacteur en verslaggever voor De stand van zaken, verslaggever voor Dingen van de dag en was medepresentator van In de Rooie Haan. In 1980 maakte hij zijn televisiedebuut in het programma Wat voor weer zou het zijn in Den Haag, maar het resultaat was onder de maat, zodat hij voorlopig terugkeerde naar de radio.

Sinds 1986 is Witteman toch, dankzij toenmalig directeur Marcel van Dam, een van de VARA-gezichten geworden, te beginnen met de actualiteitenrubriek Achter het Nieuws, later met NOS-Laat gefuseerd tot NOVA. In NOVA was hij, na enige onderbrekingen, voor het laatst te zien aan het einde van het seizoen 2005-2006, vooral in de vrijdagse talkshow NOVA Politiek.

Wittemans reputatie als een van Nederlands beste interviewers heeft hij ook te danken aan enkele andere programma's. Met name De ronde van Witteman, over mensen met persoonlijke problemen, maakte in de jaren '90 veel indruk. Ook presenteerde hij de dagelijkse talkshow B&W (Barend & Witteman), afgewisseld met Sonja Barend.

Enkele andere programma's die Paul Witteman presenteert of presenteerde:

 • Buitenhof (politiek praatprogramma, afwisselend gepresenteerd door Paul Witteman, Peter van Ingen, Clairy Polak en Rob Trip)
 • Het Lagerhuis (debatprogramma, samen met Marcel van Dam, sinds januari 1997 tot 2005)
 • Nieuwslicht (populair-wetenschappelijk magazine, sinds 2004)
 • De Grootmeesters (tests van beste burgemeesters, advocaten, (plastische) chirurgen e.d., 2005)
 • Woestijnruiters (interviewprogramma met Jeroen Pauw in het seizoen 2005-2006) en de voortzetting daarvan:
 • Pauw & Witteman (een late-avondprogramma samen met Jeroen Pauw op weekdagen om 23:00 uur op Nederland 1. Met ingang van het seizoen 2006-2007. Laatste uitzending, na acht seizoenen en 1302 afleveringen, op 23 mei 2014.
 • Pianistenuur (met ingang van 1 september 2012 op zaterdag van 17:00 tot 18:00 u., een programma met klassieke muziek van de VARA op Radio 4)

In 1998 won Paul Witteman de Zilveren Nipkowschijf en in 2001 werd hij tijdens het gala rond de Gouden Televizier-Ring uitgeroepen tot beste mannelijke televisiepersoonlijkheid. Hij kreeg daarvoor de Zilveren Televizier Ster toegekend.

Witteman heeft een wekelijkse column in de VARAgids. In De Volkskrant schreef hij wekelijks een column over klassieke muziek. Van deze columns zijn inmiddels drie boekjes uitgekomen. In 2006 schreef hij het Boekenweekessay Erfstukken, waarin hij op zoek gaat naar het geheim van muzikaliteit.

Op 24 mei 2014 werd een portret van Witteman uitgezonden in het programma TV Monument van Han Pekel.

Privéleven[bewerken]

Paul Witteman heeft een dochter Gracia, twee zonen uit een tweede huwelijk en een kleindochter. Ernst-Paul Hasselbach was Wittemans schoonzoon. De culinair journaliste en columniste Sylvia Witteman is de nicht en het petekind van Paul Witteman. Witteman is lid van het comité van aanbeveling van het Helen Dowling Instituut te Utrecht dat zorgdraagt voor begeleiding bij kanker.

Bibliografie[bewerken]

 • 1980 - Hoei Boei! (over Gerard (van het) Reve)
 • 1997 - Opgenomen, Witteman bij de psychiater
 • 1999 - Het jongste kind (bundel van o.a. columns uit de VARAgids)
 • 2006 - Regels zijn regels - over de daadkracht van Rita Verdonk samen met Dorien Pessers
 • 2006 - Erfstukken
 • 2007 - Het geluid van wolken
 • 2007 - De Avonden, een kleine reünie samen met Dick Slootweg
 • 2009 - In hoger sferen
 • 2009 - De onvoltooiden
 • 2011 - Hoor en Wederhoor

Externe links[bewerken]

Wikiquote Wikiquote heeft een of meer citaten gerelateerd aan Paul Witteman.