Halina Reijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Halina Reijn
Halina-reijn.jpg
Algemene informatie
Geboren 10 november 1975
Land Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Halina Reijn (Amsterdam, 10 november 1975) is een Nederlands actrice en schrijfster. Ze is geboren in Amsterdam, en opgegroeid in Wildervank (Groningen). Zij is winnares van de Theo d'Or, een Nederlandse toneelprijs.

Biografie[bewerken]

Reijn speelde als tiener jarenlang bij de Vooropleiding Theater in Groningen. Deze jongeren-theateropleiding (destijds onder leiding van Josja Hamann) heet tegenwoordig De Noorderlingen. Reijn studeerde later aan de Toneelacademie Maastricht toen ze geïntroduceerd werd bij Theu Boermans. Vervolgens heeft ze jaren bij De Trust (later opgegaan in De Theatercompagnie) gespeeld. In 2003 stapte ze over naar de Toneelgroep Amsterdam. Daar stond ze onder meer in Hamlet en in verschillende stukken van Tsjechov.

In 1998 won ze een Colombina voor haar rol van Lulu in de voorstelling Shopping and Fucking van Mark Ravenhill bij De Trust. In 2004 werd ze genomineerd voor een Theo d'Or voor haar hoofdrol als Lavinia (Vinny) in Rouw Siert Electra van Eugene O'Neill bij Toneelgroep Amsterdam in de regie van Ivo van Hove. Reijn kreeg in Polen een prijs tijdens het internationaal theaterfestival Kontakt in Toruń (juni 2009) voor haar solovoorstelling 'La Voix humaine'. Dit stuk van Jean Cocteau werd geproduceerd door Toneelgroep Amsterdam en geregisseerd door Ivo van Hove.

Reijn was in verschillende bioscoopfilms te zien, zoals de voor de Oscar voor beste niet-Engelstalig film genomineerde film Zus & Zo van Paula van der Oest, Ik Omhels Je Met 1000 Armen, geregisseerd door Willem van de Sande Bakhuyzen, Zwartboek van Paul Verhoeven en Blind van Tamar van den Dop. Naast haar optredens op toneel en in films had Reijn gastrollen in Nederlandse televisieseries als Pril geluk, Baantjer, Fort Alpha, Unit 13 en Intensive Care.

Reijn debuteerde op 1 oktober 2005 als schrijfster met de psychologische roman Prinsesje Nooitgenoeg (ISBN 9044606972) bij uitgeverij Prometheus. In 2009 worden haar columns uit Viva gebundeld tot een dagboek Halina: Doen alsof ik iemand anders ben (ISBN 978-90-446-1416-9).

In 2007 vertolkte ze de rol van Mabel Wisse Smit in de tweedelige televisieserie De Prins en het Meisje, waarvoor ze een Gouden Kalf voor beste actrice ontving. In 2009 ging de Hollywoodfilm Valkyrie onder regie van Bryan Singer in première, waarin ze een rol speelde naast o.a. Tom Cruise en in 2010 de door Robert Jan Westdijk geregisseerde film De Eetclub, naar het boek van Saskia van Noort.

Onder regie van Ben Sombogaart vertolkte Halina de titelrol in de psychologische thriller Isabelle, naar het boek van Tessa de Loo. Isabelle ging september 2011 in de Nederlandse bioscopen in première. Ze had zich sterk vermagerd voor de rol.[1]

Vanaf maart 2013 is Halina te zien in de titelrol van de televisieserie Charlie, een remake van de populaire serie Nurse Jackie van de Amerikaanse zender Showtime. In de zomer van 2013 was Reijn te zien in het tiende seizoen van Ranking the Stars.

Filmografie[bewerken]

Film[bewerken]

Televisie[bewerken]

Muziek[bewerken]

Reijn speelde samen met Jeroen van Koningsbrugge mee in de videoclip My Demons van ZEUS.

Theater[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Op televisie is Halina veelvuldig te zien als tafeldame bij Matthijs van Nieuwkerk in het populaire tv-programma De Wereld Draait Door.
  • In de periode 2005-2009 was ze columniste voor het weekblad Viva.
  • Ze is vaste columniste voor JAN, de Uitkrant en het Vlaamse DM Magazine.
  • Op 25 juli 2013 kwam voor het eerst naar buiten in diverse media, dat Halina een relatie zou hebben met Edgar Davids.

Prijzen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Telegraaf Halina Reijn gaat hongeren
  2. [1] | Deze ‘doorgeef’ theaterprijs werd in 2010 in het leven geroepen bij het vijftigjarige toneel-jubileum van Kitty Courbois. Met de Courbois-parel wordt een actrice geëerd die gedurende een jarenlange carrière zowel op de theaterplanken, als in de film- en televisiewereld een onuitwisbare indruk heeft gemaakt bij een groot publiek.
  3. [2] | Courbois-parel