Leon Verdonschot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leon Verdonschot
Verdonschot in 2010
Verdonschot in 2010
Algemene informatie
Geboren Geleen, Limburg, Nederland,
4 december 1973
Nationaliteit Nederlandse
Beroep Journalist, presentator, schrijver, radiomaker, filmmaker, columnist regisseur
Website leonverdonschot.nl

Leon Verdonschot (Geleen, 4 december 1973) is een Nederlandse journalist, presentator, schrijver, radiomaker en columnist.

Leon Verdonschot schrijft onder meer voor de bladen Nieuwe Revu en De Groene Amsterdammer. Verder presenteerde hij op Kink FM elf jaar lang wekelijks het interviewprogramma Oeverloos. Hij is columnist voor Nieuwe Revu en programmamaker voor de Limburgse televisiezender L1 en de VPRO.

In januari 2005 kende het Nationaal Pop Instituut Verdonschot de Pop Pers Prijs toe, vooral vanwege zijn verhalenbundel Hart tegen Hart. Samen met rockzanger Denvis trad hij in 2005 en 2006 veelvuldig op. Het duo stond onder meer op het Bevrijdingsfestival in Zwolle en op Lowlands, evenals twee seizoenen - in 2006 uitgegroeid tot een trio met dichter Daniël Dee - op het theaterfestival De Parade.

Hij presenteerde in 2006 De nationale wetenschapsquiz bij de VPRO en interviewde Iggy Pop in VPRO's Wereldgasten. Ook was hij vaste gast in het BNN-programma Spuiten en slikken.

Tijdens de zomer van 2007 was Verdonschot een van de presentatoren van het VARA-programma Wat heet!, een actualiteitenprogramma van de makers van De wereld draait door. Het programma werd elke dag live vanuit Artis uitgezonden. Verdonschot maakt zijn debuut op dinsdag 15 mei 2007. In juni 2007 stond hij vijf dagen op de Parade in Utrecht met de theatervoorstelling Leons, een samenwerking met theatermaker Leon Giesen, waarin de twee een ode brengen aan hun helden. In juli 2007 presenteerde Verdonschot samen met Isolde Hallensleben het zomerprogramma Wat nu!?, een discussieprogramma met als gasten onder anderen Joost Eerdmans, Manon Uphoff, Susan Smit, Boris van der Ham en Mei Li Vos.

In oktober 2007 presenteerde hij de verkiezing van het nieuwe Nederlandse volkslied, een samenwerking tussen de VPRO en Endemol, in het kader van de 'Week van de Democratie'. Vanaf die maand was hij ook vaste gast in het nieuwe BNN-radioprogramma Today, gepresenteerd door Willemijn Veenhoven. Vanaf november presenteerde Verdonschot samen met Denvis opnieuw De nationale wetenschapsquiz bij de VPRO.

In februari 2008 verscheen het boek Pushing the Limits: het leven van Keith Bakker. Op 12 maart 2008 verscheen het boek De beste muziekverhalen van 1945 tot nu, een ruim 1000 pagina's dikke bloemlezing van onder meer interviews, reportages, recensies en verhalen, geschreven door verschillende popjournalisten, schrijvers en popartiesten. Verdonschot is de samensteller, inleider en medeauteur van deze bundel.

Vanaf 20 april 2008 was hij op L1 te zien als presentator van het muziekprogramma Pinkpop Café, met Jan Smeets als zijn sidekick. In het najaar presenteerde hij op dezelfde zender een tweede serie van zijn interviewprogramma Kamer 305. In oktober presenteerde hij bij de VPRO de televisieregistratie van het 50 Jaar Nederpopconcert. Twee weken later was Verdonschot samen met Jan Leyers presentator van Iets met boeken, een programma over boeken, een samenwerking tussen de VPRO en het Vlaamse Canvas. Hij was datzelfde najaar opnieuw de presentator van De nationale wetenschapsquiz. In november en december trok hij langs Nederlandse podia met het programma Et Voilà, een bonte avond met verder onder meer cartoonist Gummbah, popjournalist/auteur Menno Pot en Denvis.

In augustus 2009 verscheen zijn op het leven van die laatste gebaseerde debuutroman, Denvis, een rockroman. In het najaar was hij opnieuw te zien als presentator van Iets met boeken en van het popprogramma Terug naar Lowlands.

In december 2009 werd hij samen met actrice Inge Schrama uitgekozen tot 'Meest Sexy Vegetariër' van Nederland. In het voorjaar van 2010 was hij regelmatig te zien als spreker in het televisieprogramma Gehaktdag. In de zomer van 2010 keerde hij terug als presentator bij L1, nu van het programma Liof Yeah!, waarin aspirant-ondernemers voor een jury met onder meer Willem Vermeend en Jan Kees de Jager hun plannen moesten presenteren. In diezelfde periode kondigde Verdonschot in een interview aan dat hij in het najaar van 2010 met twee uitgebreide tournees het theater ingaat: Ook voor vrouwen, een theatervoorstelling samen met Nico Dijkshoorn, Denvis en The Hank Five, en Koper, de jubileumtournee van Rowwen Hèze. In het najaar van 2010 was hij op de landelijke televisie te zien als presentator van Llinkpop, het afscheidsprogramma van omroep LLiNK, van de Nacht van de Nederpop bij de VPRO, en opnieuw van Terug naar Lowlands. In januari 2011 keerde hij terug als presentator van het VPRO-programma Wintergasten, deze keer met als gast Antony Hegarty, leadzanger van Antony and the Johnsons.

In het seizoen 2011/2012 ging Verdonschot weer in het theater optreden met Ook voor vrouwen, de theatervoorstelling met Nico Dijkshoorn en Denvis en eveneens met Koper, de theatervoorstelling met Rowwen Hèze. Ook presenteerde hij op tv drie edities van het VPRO-programma Terug naar Lowlands, met Howard Komproe, Sharon den Adel en Tom Barman als gasten. In oktober 2011 was hij in het nieuws als gasthoofdredacteur van het eerste nummer van Vega, een glossy over vegetarisme. Een maand later werd bekend dat hij samen met Marie-Nanette Schaepman hoofdredacteur wordt van "PARK", een journalistieke glossy, waarvan vijf nummers werden uitgebracht. In 2012 keerde hij terug op televisie op L1 als presentator van de documentaireserie Limburg.Doc. Voor de VPRO presenteerde hij in de zomer van 2012 de thema-avond Ons Geheugen. Ook was hij onderwerp van onderzoek in het NTR-programma Pavlov. In de zomer van 2012 presenteerde hij voor de VPRO opnieuw het programma Terug naar Lowlands met Peter Buwalda, Kyteman en Dave von Raven van The Kik. In september van dat jaar werd bekend dat hij debuteert als regisseur met een documentaire over het einde van punkband De Heideroosjes. In januari 2013 is hij een van deelnemende BN'ers bij BNN's Nationale IQ-test. Hij wordt tweede, net na regisseur Eddy Terstall. In het voorjaar van 2013 is hij de vaste columnist in het RTL7-programma Talking Bout My Generation, gepresenteerd door Harry de Winter. In december van dat jaar debuteert hij als regisseur, met zijn eerste documentaire Mooi Geweest - een leven na De Heideroosjes.

Bibliografie[bewerken]

  • De Heideroosjes, een Teringtyfustakkeband (met Guuz Hoogaerts) (1999)
  • Volumia! Op weg naar succes (2000)
  • Hart tegen Hart - rock 'n rollontmoetingen (2005)
  • Pushing the Limits: het leven van Keith Bakker (2008)
  • De beste muziekverhalen van 1945 tot nu (2008)
  • Denvis, een rockroman (2009)

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties