Heideroosjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Heideroosjes)
Heideroosjes
Heideroosjes in 2008
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1989-2012, 2019-nu
Oorsprong Horst, Limburg, Nederland
Genre(s) Punk
Label(s) Epitaph Records, PIAS, I Scream Records, Sonic Rendezvous
Leden
Zang en gitaar Marco Roelofs
Gitaar en zang Frank Kleuskens
Basgitaar Fred Houben
Drums Igor Hobus
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Heideroosjes is een Nederlandse punkband uit Horst, Limburg. De naam van de band is afgeleid van een conference van Urbanus, die spottend zei dat hij een liedje had geschreven voor de Limburgse hardrockformatie... de Heideroosjes. Vanaf het jaar 2000 laat de band het lidwoord de weg en is de naam officieel ingekort tot Heideroosjes. De nummers zijn voornamelijk Engels- of Nederlandstalig en af en toe Duitstalig.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Beginjaren (1989-1996)[bewerken | brontekst bewerken]

De band werd in 1989 opgericht en bestond uit Marco Roelofs (zang, gitaar, teksten), Frank Kleuskens (gitaar), Fred Houben (basgitaar) en Igor Hobus (drums). De bandleden komen uit Horst en Sevenum en kennen elkaar van de middelbare school.

De eerste twee albums (Noisy Fairytales uit 1993 en Choice for a Lost Generation uit 1994) werden uitgebracht via het zelf opgerichte platenlabel Fairytale Records. In diezelfde beginjaren tussen 1989 en 1994 bouwde het viertal een gedegen live-reputatie op. In 1995 speelden ze op Lowlandsfestival, in 1996 op Pinkpop. Het derde album Fifi haalde de albumlijsten. In de jaren die volgden speelde Heideroosjes in totaal vier keer op Pinkpop en vier keer op Lowlands.

Europa (1996-1998)[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1996 speelden zij op festivals zoals Rock Werchter en Pukkelpop. Het nummer "Damclub Hooligan" stond in 2004 op De Afrekening, de alternatieve hitlijst van Studio Brussel. Toen de band in 2004 wederom op het hoofdpodium van Rock Werchter speelde, kwam Urbanus een nummer meezingen. Heideroosjes speelde bovendien vijf keer op het hoofdpodium van Groezrock, in de jaren 1997, 2000, 2004, 2012 en 2019.

Vanaf 1998 trok Heideroosjes vaker de landsgrenzen over en deed in dat jaar onder meer een uitgebreide tournee door voormalig Joegoslavië. In datzelfde jaar tekende de groep een platencontract met het Amerikaanse label Epitaph Records. In de jaren die volgden toerde Heideroosjes door heel Europa met onder meer muzikaal aanverwante artiesten zoals The Offspring, Pennywise, The Misfits, Bad Religion en Less Than Jake.

Edison (2004-2005)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 vierde de band zijn 15-jarig jubileum met een tournee en jubileumshows in de 013 in Tilburg en de AB in Brussel. Bij een verkeersongeval in België raakte een van de crewleden zwaargewond.[1] De geplande tournee werd afgezegd en later ingehaald. Verder in deze periode won Heideroosjes de Edison voor beste single voor "Damclub Hooligan" van het toen net verschenen album SINema, aangezien deze single nauwelijks airplay kreeg. Marco Roelofs verwees hiernaar tijdens de uitreiking van de prijs. In datzelfde jaar speelde de groep op het Amerikaanse SXSW-festival in Austin, Texas.

Eind 2005 deed Heideroosjes, na een lange periode van toeren, een tournee met uitsluitend nummers van de Ramones. De optredens duurden vijf kwartier en de band noemde zich tijdens dit project Ramroosjes.[2]

I Scream Records en "Da's toch dope man" (2006)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 verscheen de tweede dvd A year in the life of... met daarop onder meer een film over de Amerikaanse tournee. De roadmovie werd gemaakt door regisseur Marijn Poels. Verder nam het viertal een lied op over het gedoogbeleid van wiet in Nederland. Dit lied, "Da's toch dope man", valt op doordat het een niet-alledaags samenwerkingsverband was: de band nam het op met als gastzanger de burgemeester van Maastricht, Gerd Leers.

In maart 2006 tekende Heideroosjes een platencontract met I Scream Records. Dit label introduceerde de band in de Verenigde Staten. Op 6 juni 2006 verscheen in de VS en Canada een cd met een selectie van nummers van alle albums, getiteld Royal to the bone. Aansluitend volgden ook twee tournees door de Verenigde Staten.

Japan (2007)[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2007 verscheen het achtste album Chapter Eight, The Golden State, met daarop gastbijdragen van Motörhead-zanger Lemmy Kilmister en Ignite-zanger Zoli Teglas. Het album werd opgenomen in Los Angeles onder begeleiding van producer Cameron Webb (die ook heeft gewerkt met onder andere Social Distortion, Motörhead, Sum 41, Ignite) en Pennywise. Chapter Eight verwijst naar het achtste studioalbum en The Golden State naar de staat Californië (bijgenaamd The Golden State), waar het album werd opgenomen.

In februari 2007 toerde Heideroosjes voor het eerst door Japan. De Vlaamse tv-zender TMF maakte een reportage over de tournee. Op 29 juni was de band voor de derde maal te zien op het hoofdpodium van Rock Werchter. De band gaf in 2007 ruim honderd concerten en toerde de rest van het jaar door heel Europa.

Theatertournee (2008)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 maakte Heideroosjes een theatershow met ruim tachtig voorstellingen in België en Nederland. De voorstelling droeg de naam MANIE MANIE en bestond voor een groot deel uit absurd cabaret. De regie was in handen van Minou Bosua van De Bloeiende Maagden en theatermaker-acteur Martin Van Waardenberg.

20-jarig jubileum en sabbatical (2009-2010)[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 werd ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum een grote zomertournee gehouden en een dubbelalbum uitgebracht. Op de ene cd brengen Belgische en Nederlandse artiesten hun versie van een favoriete nummer van Heideroosjes (onder meer: BLØF, The Opposites, Urbanus, Rowwen Hèze, The Kids, Peter Pan Speedrock, Gorki, DI-RECT, Epica en Nailpin). Op de tweede cd coveren Heideroosjes hun eigen helden. Ter herinnering aan de voorbije jaren bracht de groep "De wereld draait door (1989-2009)" uit, een cover van Billy Joels "We didn't start the fire".

Terugkeer en einde (2011-2012)[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2011 volgde een reprise van de theatertournee plus de dvd Manie! Manie!. Hierop staat een registratie van de bijna anderhalf uur durende comedyshow. De zomer stond in het teken van festivals in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Ondertussen nam het viertal een nieuw album getiteld Cease-Fire op, dat op 21 november 2011 verscheen. Daarna begon een afscheidstournee waarbij de groep onder meer nog de Alpha-tent op Lowlands (2012) aandeed. Ook speelde het viertal nog op het Sziget-festival in Hongarije. Tijdens het laatste concert in eigen provincie ontving de band de erepenning van de gemeente Horst aan de Maas. Het allerlaatste concert, dat plaatsvond op 29 september 2012 in de AB te Brussel, werd opgenomen en op dvd uitgebracht. Eind september 2012 ging Heideroosjes na 23 jaar uit elkaar.[3][4] Zanger Marco Roelofs schreef na het uiteenvallen van de band een boek over zijn ervaringen met Heideroosjes, getiteld Kaal.

2013[bewerken | brontekst bewerken]

Journalist en filmmaker Leon Verdonschot volgde de bandleden een jaar lang voor een filmdocumentaire. De film begint ten tijde van de afscheidsshows en laat zien hoe het de vier muzikanten vergaat na het einde van de band. De film ging in december 2013 in première.

2019 : Dertigjarig jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 was het dertig jaar geleden dat Heideroosjes werden opgericht. Bandleden besloten twee clubshows te doen ter ere van dit jubileum. Zowel het concert in Melkweg op 26 januari te Amsterdam als de show in Ancienne Belgique te Brussel op 2 februari waren in minder dan drie minuten uitverkocht, zo meldde de evenementpagina's van beide zalen en de sociale mediakanalen van Heideroosjes.[5][6] De vraag naar kaartjes deed het viertal besluiten om tevens enkele festivals te spelen in Nederland, België en Duitsland. Onder meer Paaspop, Jera On Air, Zwarte Cross, Pukkelpop en de Lokerse Feesten werden aangedaan.

Over de show op dat laatstgenoemde festival schreef de Vlaamse krant De Morgen op 7 augustus 2019 in een lovende recensie:[7]

"Een pluim voor Heideroosjes, die de regen trotseerden én overwonnen. Roelofs en zijn bende hebben het hart op de juiste plaats en de attitude van die eerste plaat uit 1992 zit nog altijd in hun lijf".

Na een ronde festivals eindigde het jubileumjaar met vijf uitverkochte clubconcerten in Leuven, Utrecht en Amsterdam. De laatste show, in Paradiso Amsterdam, verkocht wederom in minder dan 10 minuten uit, zo was een kwartier na start van de voorverkoop al te lezen op de sociale mediakanalen van de band en Paradiso. Dagblad NRC schreef in een lovende recensie (4 van 5 sterren) over dit concert "na zeven jaar afwezigheid speelt de band nog even snoeihard en strak."[8]

In december 2019 verschijnt nog een live-album genaamd "30 years... live" met daarop 14 klassiekers, opgenomen in de AB te Brussel. Daarna geeft de band op haar sociale mediakanalen aan "voorlopig weer in winterslaap te gaan".

2020-heden[bewerken | brontekst bewerken]

Zonder vooraankondiging lanceerde Heideroosjes op 4 december 2020 een nieuwe single en videoclip met als titel '2020, DE TERING!'. In een interview met radiozender KINK geeft zanger Marco Roelofs aan dat "dit er gewoon even uit moest". Diezelfde radiozender maakte het lied tot hun KINKXL van de week, waardoor het nummer op hoge rotatie dagelijks voorbijkwam.[9] Op 24 september 2021 maakte de band via hun eigen website bekend dat de EP genaamd Infocalypse vanaf deze dag te beluisteren is op diverse streamingdiensten en per 1 oktober 2021 als CD en LP te koop is[10] In een recensie spreekt muziekblad OOR over "goede nieuwe nummers!" en dagblad NRC noteert "Heideroosjes rocken als nooit tevoren". De band kondigt nieuwe live concerten aan voor oktober 2022.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Heideroosjes in München in 2002

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
In Your Face! 1992 - - - Demo
Noisy Fairytales 1993 - - -
Choice For A Lost Generation?! 1994 - - -
Fifi 1996 25-05-1996 23 22
Kung-Fu 1997 18-10-1997 16 10
Smile... You're Dying! 1998 - - - Verzamelalbum
Schizo 1999 22-05-1999 22 13
Fast Forward 2001 02-06-2001 37 3
It's A Life (12,5 Years Live!) 2002 18-05-2002 42 4 Livealbum
SINema 2004 21-02-2004 39 5
Royal to the Bone 2006 - - - Alleen in VS
Chapter Eight: The Golden State 2007 17-03-2007 30 3
20 Years: Ode & Tribute 1989 - 2009 05-06-2009 13-06-2009 29 2
Cease-Fire 18-11-2011 26-11-2011 65 2
30 Years...Live 2019 Livealbum
Infocalyps 2021 08-10-2021 34 1*
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Schizo 1999 18-09-1999 50 1
Fast Forward 2001 02-06-2001 21 2
It's A Life (12,5 Years Live!) 2002 18-05-2002 14 5 Livealbum
SINema 2004 14-02-2004 13 11
Chapter Eight: The Golden State 2007 24-03-2007 49 5
20 Years: Ode & Tribute 05-06-2009 13-06-2009 54 4
Cease-Fire 2011 03-12-2011 78 1
30 Years...Live 2019 Livealbum
Infocalyps 2021 09-10-2021 28 1*

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Goede tijden, slechte tijden 1995 - - -
Klapvee 1996 15-06-1996 tip 7 - Nr. 39 in de Single Top 100
Break the Public Peace 1996 - - -
Paradisio 1997 - - -
Wurst & Käse 1997 - - - Nr. 74 in de Single Top 100
Fistfuckparty at 701 1998 - - -
Iedereen is gek (behalve jij)! 1999 - - -
Time is Ticking Away 1999 - - -
Ik wil niks! 2001 - - -
Billy Broke a Bottle (Again) 2001 - - -
Damclub hooligan 2003 - - - Nr. 54 in de Single Top 100
Scapegoat Revolution 2004 - - -
Da's toch dope man (met Gerd Leers) 2006 - - -
United Tibet 2006 - - - Benefietsingle
Lekker belangrijk 2007 - - - Nr. 93 in de Single Top 100
My Funeral 2007 - - -
2020, De Tering! 2020 - - -
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Damclub hooligan 2003 27-12-2003 tip 2 -

Enkele nummers die niet als single zijn uitgebracht, maar wel bekend zijn, zijn 'Sjonnie & Anita', 'Ze smelten de paashaas', en 'Liever dan lief' (een cover van Doe Maar). Dit nummer werd eerder ook gecoverd door Tim Immers; naar deze laatste wordt door Heideroosjes op het einde van het nummer verwezen.

Video's[bewerken | brontekst bewerken]

  • 12,5 year Anniversary Concert (VHS)
  • Bag Full of Stories (dvd, 2004)
  • A Year in the Life of... (dvd, 2006)
  • Manie! Manie! (dvd, 2011)
  • 23 Years Of High Energized Rock & Roll (dvd, 2012)
Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
A Year in the Life of... - Five Songs and the Movie! 2006 25-03-2006 14 2
Theatershow Manie! Manie! 2011 12-02-2011 29 1

Nummers op compilatiealbums en extra's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina De Heideroosjes op Wikimedia Commons.