Tom Egbers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tom Egbers
Tom Egbers in 2008
Tom Egbers in 2008
Algemene informatie
Volledige naam Tom Egbers
Geboren 18 oktober 1957, Almelo
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1984-heden
Genre Sport
Uitgeverij De Bezige Bij
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Tom Egbers (Almelo, 18 oktober 1957) is een Nederlands journalist, presentator en schrijver.

Egbers studeerde midden jaren tachtig af aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Koos Postema, zijn examinator, beval hem aan bij de NOS en hij werd in 1984 aangenomen bij Studio Sport (NOS) als presentator. Het begin van zijn carrière op televisie was nogal stuntelig met talloze versprekingen en vergissingen. In die periode maakte hij ook interviews voor het weekblad Voetbal International. In 1990 maakte Egbers de overstap naar de Veronica Omroep Organisatie, waarvoor hij het mediaprogramma Stop de Persen bedacht en presenteerde. Voor Veronica presenteerde hij ook de actualiteitenrubriek Nieuwslijn en een muziekprogramma waarin hij Edisons uitreikte aan internationale artiesten. In 1992 keerde Egbers terug naar de NOS, nu ook om muziekprogramma’s te presenteren (North Sea Jazz, Tom & Herrie) en een interviewreeks met vooraanstaande mensen uit de wereld van de media (In Mijn Ogen). Sinds 1994 presenteert Egbers Champions League-uitzendingen van de NOS en is hij verslaggever en presentator bij wedstrijden van het Nederlands elftal, bij EK’s en WK’s. Egbers is ook presentator en verslaggever van het programma Andere Tijden Sport (VPRO en NOS).

Publicaties[bewerken]

Egbers schreef het boek De Zwarte Meteoor, over de Zuid-Afrikaanse wondervoetballer Steve Mokone, die in 1957 voor zijn favoriete voetbalclub Heracles kwam te spelen. De Zwarte Meteoor werd in 2000 verfilmd. In 2002 verscheen een vervolg op het boek, getiteld Twaalf Gestolen Jaren. Ook verschenen Egbers’ korte verhalen "Roni", uit de bundel Eeuwig Ajax, en "Lapland", uit de bundel Paradijs bij het dashboardlicht. Het toneelstuk The Graduate is door Tom Egbers vertaald naar het Nederlands. In 2012 verscheen zijn boek Rory Storm, hoe de koning van Liverpool werd onttroond door The Beatles over Alan Caldwell die als sportman en muzikant van The Hurricanes in Liverpool bekendheid genoot.

Persoonlijk[bewerken]

Tom Egbers is sinds 1991 getrouwd met actrice en televisiepresentatrice Janke Dekker. Het paar heeft twee kinderen.

Trivia[bewerken]

  • Tom Egbers speelde een hoofdrol in de speelfilm Covergirl (1990, Metropolis Film) en gastrollen in Koos Tak (NPS, regie Theo van Gogh), en De Vereenigde Algemeene (VARA, regie Egbert van Hees).
  • In een sketch van Herman Koch voor het Amnesty International Gala speelde hij de rol van mensenrechtenman.
  • Egbers speelde gitaar (linkshandig) in verschillende bands: Drambuie, Lapland, Mr.BooBoo’s Steel String & Brass Band en Friends for life.
  • Hij debuteerde als voetballer (linksbuiten) op 9-jarige leeftijd in Heracles D2 met een doelpunt in de met 5-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Omhoog D1 in Wierden.