Stadio Marc'Antonio Bentegodi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stadio Marc'Antonio Bentegodi
Plaats Verona
Capaciteit 39.211
Bespelers Chievo Verona, Hellas Verona
Portaal  Portaalicoon   Sport

Stadio Marc'Antonio Bentegodi is een stadion in Verona. Het stadion ligt op ca. 1,5 km van het centrum van Verona (stad) en is de thuishaven van de Veronese voetbalclubs Hellas Verona en Chievo Verona. Stadio Marc'Antonio Bentegodi heeft een capaciteit van 39.211 toeschouwers.

Historie[bewerken]

Het Stadio Marc'Antonio Bentegodi werd in 1963 in gebruik genomen voor de toen nog enige professionele Veronese voetbalclub, Hellas Verona. Niet lang nadat Hellas Verona in het seizoen 1984-1985 zijn landskampioenschap scudetto vierde in het stadion, werd besloten dat het stadion gebruikt zou worden voor het WK 1990. Hiervoor werd boven het hele stadion een overkapping gerealiseerd.

Heden[bewerken]

In het seizoen 2001-2002 debuteerde Chievo Verona in de Serie A, waardoor Stadio Marc'Antonio Bentegodi voor even thuishaven werd van 2 clubs in de Serie A. Uiteraard een gegeven dat dat ook leuke derby's opleverde. Buiten het Stadio Olympico in Rome en Giusseppe Meazza in Milaan en Stadio Luigi Ferraris in Genua waren er geen stadions in Italië waar dit het geval is. In 2007 was Hellas Verona teruggezakt naar de Serie C, dus waren er geen derby's tussen de stadsrivalen meer. Sinds het seizoen 2013/2014 is de derby weer in ere hersteld door de promotie van Hellas Verona naar de Serie A.

WK 1990[bewerken]

Op het WK 1990 was het stadion de thuishaven voor België in groep E en werd de achtste finale tussen Spanje en Joegoslavië gespeeld.