Sumatraanse grondkoekoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carpococcyx viridis
IUCN-status: Kritiek[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Cuculiformes (Koekoeksvogels)
Familie: Cuculidae (Koekoeken)
Geslacht: Carpococcyx (Grondkoekoeken)
Soort
Carpococcyx viridis
Salvadori, 1879
Carpococcyx viridis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Sumatraanse grondkoekoek (Carpococcyx viridis) is een vogel uit de familie der koekoeken (Cuculidae) die voorkomt op Sumatra.

Beschrijving[bewerken]

C. viridis is zo'n 55 cm lang. Hij heeft een lange staat en groene poten. Zijn kruin is zwart en neigt naar groen achteraan. Onder de kop is de vogel groen, zijn onderrug is bruin met groen-bruine strepen. De staart en vleugels zijn zwart met een groene schijn. De onderkant is vaalgeel. De flanken zijn eerder rossig. De huid rond het oog is bloot en heeft een groene, lila en blauwe kleur.

De roep van C. viridis is een laag gefluit dat gaat van hoog naar laag en terug (WE-ow-WE). De roep wordt herhaald waarbij elke "zin" een beetje hoger is dan de vorige.

Voorkomen[bewerken]

De vogelsoort komt van nature voor in het zuiden van het Indonesisch eiland Sumatra, maar is zeer zeldzaam. Tussen 1916 en 1997 werd hij niet meer waargenomen. Waarschijnlijk zijn er niet meer dan 250 exemplaren. Het IUCN beschouwt de soort daarom als kritiek bedreigd en vermoedt dat de ontbossing op Sumatra aan de grondslag ligt van het lage aantal.[1]

C. viridis leeft in vrij ongerepte wouden aan de voet van bergen of in de lagere gebieden van de bergen. Hij werd gespot tussen 300 en 1400 meter hoogte. Alle bekende woonplaatsen hebben een dichte ondergroei. Ze leven op de grond waar ze vermoedelijk jagen op ongewervelden, reptielen en kleine zoogdieren.

Bronnen

Referenties