Taborberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Taborberg
הַר תָּבוֹר
جبل طابور
Mount Tabor4.jpg
Hoogte 588 m
Coördinaten 32° 41′ NB, 35° 23′ OL
Ligging Israël
Taborberg
Taborberg
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Taborberg is een 588 meter hoge berg in het noorden van Israël, in Laag-Galilea aan de rand van de Vlakte van Jizreël. Langs de berg liggen de voornamelijk islamitische plaatsen: Iksal, Daboriya en Shibli-Umn al-Ghanem. Op de berg staat een rooms-katholieke kerk. De berg is bebost door het Joods Nationaal Fonds.

Tabor in de Bijbel[bewerken]

De Tabor wordt vele malen genoemd in de Bijbel. De eerste keer dat berg genoemd wordt is in Richteren 4:6:

"Debora liet Barak, de zoon van Abinoam, afkomstig uit Kedes in Naftali, bij zich komen en zei tegen hem: ‘De HEER, de God van Israël, gebiedt u: "Trek met tienduizend man uit de stammen Naftali en Zebulon op naar de Tabor." [1]"

Berg van de Transfiguratie[bewerken]

Volgens de Christelijke traditie beklom Jezus de berg Tabor met zijn discipelenen Jacobus, Johannes en Petrus. Hij veranderde vervolgens op de bergtop van gedaante. Hij nam voor hun ogen een lichtstralend lichaam aan en sprak er met Elia en Mozes. Uit een wolk zou een stem met het oog op Jezus gezegd hebben:

"‘Dit is mijn geliefde Zoon, luister naar hem!’"

Sindsdien geldt Tabor als de berg van de Gedaanteverandering ofwel Transfiguratie. Op dit verhaal grepen mystieke zoekers terug. Zij meenden het zogenoemde Licht van Tabor te kunnen zien met hindoeïstische methoden. Dit verhaal wordt vermeld in de Bijbel in Marcus 9:2-13.[2] De naam Tabor wordt in de tekst echter niet genoemd. Er is alleen sprake van een hoge berg.

Bronnen