Taran Noah Smith

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Taran Noah Smith
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 8 april 1984
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Taran Smith
Jaren actief 1990 - 1999
Beroep jeugdacteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Taran Noah Smith (San Francisco, 8 april 1984) is een Amerikaans voormalig jeugdacteur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Smith is een broer van Ariandrea Hilary (1977) die een internationale model is. Van moederszijde heeft hij Italiaans en Zweeds bloed en van vaderszijde Engels en Iers bloed. Na het behalen van zijn highschooldiploma ging hij verder leren aan de University of Southern California met de opleiding film, maar verliet de opleiding al vrij snel.

Smith begon in 1990 met acteren in de televisieserie ABC TGIF. Hierna heeft hij nog enkele rollen meer gespeeld in televisieseries en films, maar hij is vooral bekend van zijn rol als Mark Taylor in de televisieserie Home Improvement waar hij in 203 afleveringen verscheen (1991-1999). Hij begon met zijn rol als zevenjarige en stopte toen hij zestien was en besloot toen om te stoppen met acteren.

Smith was van 2001 tot en met 2007 getrouwd, en hij startte in 2005 met zijn vrouw een vegetarische restaurant in Los Angeles. Na de scheiding heeft hij zijn ex-vrouw aangeklaagd vanwege het vermoeden dat zij geld heeft verduisterd vanuit hun restaurant. De laatste jaren is hij ook verwikkeld in een rechtszaak met zijn ouders over de controle van zijn trustfonds dat een waarde heeft van 1,4 miljoen dollar. In zijn vrije tijd doet hij veel aan motorrijden, zeilen, paintballen en vliegen en dan speciaal in een tweepersoonsvliegtuig. Smith heeft zich zelf ook drummen geleerd.[1][2]

Prijzen[3][bewerken | brontekst bewerken]

  • 1999 Young Artist Awards in de categorie Beste Optreden in een Televisieserie met de televisieserie Home Improvement – genomineerd.
  • 1994 Young Artist Awards in de categorie Uitstekende Jonge Cast in een Televisieserie met de televisieserie Home Improvement – gewonnen (samen met Zachery Ty Bryan en Jonathan Taylor Thomas).
  • 1993 Young Artist Awards in de categorie Uitstekende Acteur Onder Tien in een Televisieserie met de televisieserie Home Improvement – genomineerd.
  • 1992 Young Artist Awards in de categorie Uitstekende Optreden door een Jonge Acteur Onder Tien met de televisieserie Home Improvement – gewonnen.

Filmografie[4][bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgezonderd eenmalige gastrollen.