Thomas Wydler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Thomas Wydler
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Thomas Wydler
Geboren 9 oktober 1959Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats ZürichBewerken op Wikidata
Land Zwitserland
Werk
Jaren actief 1985 -
Genre(s) Rock
Beroep drummer/percussionist
Instrument(en) Drums
Act(s) Nick Cave and the Bad Seeds
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Bekende instrumenten
slagwerk
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Thomas Wydler (9 oktober 1959) is een Zwitserse muzikant die vooral bekend staat als kernlid van Nick Cave and the Bad Seeds, waarvan hij sinds 1985 drummer is. Voordat hij bij zich aansloot bij deze band was hij lid van de experimentele Duitse groep Die Haut.

Wydler speelde mee op bijna elk Bad Seeds-album en maakte zijn debuut op het derde album, Kicking Against The Pricks (1986). Na het vertrek van oprichter Mick Harvey in januari 2009 werd Wydler het langstzittende lid van de Bad Seeds, afgezien van zanger Nick Cave.

Wydler was de enige drummer van de band totdat Jim Sclavunos in 1994 toetrad. Wydler speelt over het algemeen een standaard drumstel, terwijl Sclavunos een verscheidenheid aan extra percussie bespeelt (bijvoorbeeld vibrafoon, maraca, koebel, buisklokken), maar af en toe is dit omgekeerd en soms zijn beide mannen conventionele drums naast elkaar bespelen.

Vanwege gezondheidsproblemen toerde Wydler vanaf ongeveer 2013 niet meer met de band, maar hij bleef lid van de groep en heeft sindsdien bijgedragen aan alle studioalbums. Oprichter van de Bad Seeds Barry Adamson voegde zich in deze periode tijdelijk weer bij de groep als drummer, aangezien veel van de nieuwere nummers van de band waren gearrangeerd voor twee percussionisten. Wydler voegde zich in 2017 weer bij de Bad Seeds en ging weer mee op tournee.

Wydler heeft meegezongen op het album Murder Ballads en zingt een couplet in het nummer "Death is not the end".