Tonke Dragt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tonke Dragt
Tonke Dragt (1963)
Tonke Dragt (1963)
Algemene informatie
Volledige naam Antonia Johanna Dragt
Geboren Batavia, 12 november 1930
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Kinderboekenschrijfster
Handtekening Handtekening
Werk
Genre Kinderboeken
Bekende werken De brief voor de koning (1962)
De Zevensprong (1966)
Torenhoog en mijlenbreed (1969)
De torens van februari (1973)
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Dragts handtekening

Antonia Johanna Willemina (Tonke) Dragt (Batavia, 12 november 1930) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie[bewerken]

Dragt werd geboren in Nederlands-Indië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij samen met haar moeder en haar zussen ondergebracht in Tjideng, een interneringskamp voor vrouwen. In het kamp is ze gaan schrijven, volgens eigen zeggen omdat er niets te lezen was.

Na de oorlog kwam zij met haar moeder en zusjes naar Nederland, waar ze – zoals veel Indische Nederlanders – niet echt warm werden ontvangen. Ze deed eindexamen HBS en ging naar de academie voor beeldende kunsten in Den Haag en haalde de akte tekenen A en B. Daarna ging ze tekenles geven, en voor de klas vertelde ze vaak ook verhalen.

In 1958 debuteerde ze het tijdschrift Kris Kras. De daarin gepubliceerde verhalen waren zo succesvol dat Tonke het aandurfde met Miep Diekmann te gaan praten, en zo kwam ze terecht bij uitgeverij Leopold.

In 1961 verscheen haar eerste boek, Verhalen van de tweelingbroers, een boek over twee broers die zo veel op elkaar lijken dat ze steeds met elkaar verward worden. Hierdoor beleven ze vele avonturen.

Een jaar later kwam Dragt met De brief voor de koning, een avonturenverhaal over de aankomend ridder Tiuri. Dit boek, het vervolg Geheimen van het Wilde Woud en de verhalenbundel Het gevaarlijke venster spelen zich af in de fictieve landen Dagonaut en Unauwen.

Op 5 oktober 2004 kreeg De brief voor de koning ter gelegenheid van de vijftigste Kinderboekenweek de 'Griffel der Griffels' voor het beste kinderboek van de afgelopen vijftig jaar. Het boek is in 2008 verfilmd door Pieter Verhoeff.

Een ander bekend boek van Dragt is De Zevensprong (1966), dat door Karst van der Meulen verfilmd is tot televisieserie. De boeken van Tonke Dragt worden nog steeds uitgegeven door Uitgeverij Leopold.

Op 5 februari 2013 is het boek ABC Dragt – de werelden van Tonke Dragt geschreven door Joukje Akveld en Annemarie Terhell verschenen. ABC Dragt zapt door Tonkes leven en werk aan de hand van de letters van het alfabet. Van de Boot die haar vanuit Batavia naar Nederland bracht tot het (nog) onvoltooide tweeluik Zeeën van tijd. 26 letters, 50 verhalen – want voor een schrijfster als Tonke Dragt schiet één alfabet tekort.

Tegenwoordig woont Tonke Dragt in Den Haag. In een interview met Libelle uit 2005 vertelt ze dat ze te veel poppenhuizen in huis heeft.

Bibliografie[bewerken]

Bekroningen[bewerken]

  • In 1976 ontving Dragt de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur voor haar hele oeuvre.
  • De vertaalster van De torens van februari in het Engels, Maryka Rudnik, werd in 1977 voor deze vertaling genomineerd voor de Mildred L. Batchhelder Award.

Externe links[bewerken]

Wikiquote Wikiquote heeft een of meer citaten gerelateerd aan Tonke Dragt.