Tripsacum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tripsacum
Tripsacum dactyloides
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Panicoideae
Geslachtengroep:Andropogoneae
Geslacht
Tripsacum
L.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tripsacum op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Tripsacum is een geslacht van eenzaadlobbige planten uit de grassenfamilie (Poaceae), dat ongeveer vijftien soorten omvat. De soorten komen voor in Afrika, tropisch Azië, Australazië, Oceanië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Volgens Watson en Dallwitz zou de term Tripsacum worden gevormd uit twee Griekse wortels, "tri" (drie) en "psakas" (kleine stukjes), met betrekking tot het uiteenvallen van de oren in ten minste drie stukken.

Belangrijkste kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Tripsacum-soorten zijn vaste planten dankzij een vertakt wortelstelsel voorzien van wortelstokken. De plant kantelt heftig en vormt aan de basis grote klonten tot wel drie meter hoog en een meter in doorsnee. De bloeiwijzen, in de vorm van losse pannikels, zijn tweeslachtig maar samengesteld uit eenslachtige bloemen, gegroepeerd in aartjes van twee bloemen, waarvan er slechts één vruchtbaar is bij de vrouwelijke aartjes. De vrouwelijke bloemen bevinden zich aan de basis van de bloeiwijzen en de mannelijke bloemen bovenaan.

Genetisch[bewerken | brontekst bewerken]

Het basis-chromosoomgetal is x = 9, de soort kan tetra-, octo-, deca- of dodecaploïde zijn (respectievelijk 2n = 36, 72, 90 en 108).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Tripsacum-soorten komen voornamelijk voor in Mexico, maar hun verspreidingsgebied omvat een groter gebied van de Verenigde Staten in het noorden tot Paraguay in het zuiden. Het geslacht is onbekend in de Oude Wereld.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Van het geslacht zijn de volgende soorten bekend: