Turbinia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Britse koopvaardijvlag
Turbinia
Turbinia op volle snelheid
Turbinia op volle snelheid
Geschiedenis
Werf Brown and Hood in Wallsend on Tyne
Tewaterlating 2 augustus 1894
In de vaart genomen 1894
Status Museumschip
Algemene kenmerken
Deplacement 44,5 ton
Lengte 31,6 meter
Breedte 2,7 meter
Diepgang 0,9 meter
Voortstuwing en vermogen Drie drietraps Parsons stoomturbines die drie schroefassen aandrijft.
1,5 MW kolengestookte waterpijpenketel.
Snelheid 34,5 knopen
Eigenaar Marine Steam Turbine Company
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Turbinia was het eerste stoomschip met een stoomturbine. Het werd gebouwd als experimenteel schip in 1894 en liet tijdens de Spithead Navy Review in 1897 zien waartoe het in staat was. Hiermee werd de standaard gezet voor de volgende generatie stoomschepen. Het schip kan nog steeds bezichtigd worden in het Discovery Museum in Newcastle upon Tyne, Engeland.

Ontwikkeling[bewerken]

Charles Algernon Parsons vond de stoomturbine uit in 1884. Hij voorzag het potentieel om schepen voort te stuwen en richtte de Marine Steam Turbine Company op met vijf compagnons in 1893. Om dit te ontwikkelen liet hij de Turbinia bouwen van zeer licht staal bij Brown and Hood in Wallsend on Tyne.

De Britse admiraliteit werd op de hoogte gehouden en de Turbinia werd op 2 augustus 1894 tewatergelaten. Ondanks het succes van de turbine, waren de eerste proefvaarten met één schroef teleurstellend. Na het probleem van cavitatie onderzocht te hebben en de bouw van de eerste cavitatietunnel, plaatste Parsons drie turbines die elk een schroefas aandreven met weer elk drie schroeven. In de daaropvolgende proefvaarten werd een snelheid bereikt van meer dan 34 knopen.

Demonstratie[bewerken]

Met een brutale publiciteitsstunt bracht Parsons het schip onuitgenodigd naar de Navy Review voor koningin Victoria's diamanten jubileum bij Spithead op 26 juni 1897. Voor de ogen van de prins van Wales, de Lords of the Admiralty en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder jaagde de Turbinia, veel sneller dan enig ander schip, tussen twee linies van grote schepen en ontweek met gemak de patrouilleboten van de marine.

Na meerdere proefvaarten op hoge snelheid waarbij de admiraliteit aanwezig was, richtte Parsons Turbinia Works op in Wallsend die daarna twee torpedoboten bouwde voor de Royal Navy, de HMS Viper en de HMS Cobra die te water werden gelaten in 1899. Hoewel beide schepen tragisch aan hun einde kwamen, was de admiraliteit overtuigd. In 1900 stoomde de Turbinia naar Parijs en werd getoond aan de Fransen tijdens de Parijse wereldtentoonstelling.

Het eerste koopvaardijschip met stoomturbine, de Clyde steamer TS King Edward, volgde in 1901. De admiraliteit bevestigde in 1905 dat alle toekomstige Royal Navy schepen zouden worden uitgerust met turbines en in 1906 werd het eerste slagschip met turbines tewatergelaten, de HMS Dreadnought.