Udo Lattek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Udo Lattek.jpg

Udo Lattek (Bosemb, 16 januari 1935) is een voormalig Duits voetballer en voetbaltrainer. Na Ottmar Hitzfeld is Lattek de meest succesvolle clubtrainer van Duitsland.

Leven en carrière[bewerken]

Lattek werd geboren in Bosemb (Oost-Pruisen), een plaats die na 1938 Bussen zou heten en na de Tweede Wereldoorlog deel van Polen werd en de naam Boże kreeg.

De uit het meest oostelijke deel van het vroegere Duitse Rijk afkomstige coach was onder meer trainer van Bayern München, Borussia Mönchengladbach, Borussia Dortmund, FC Barcelona, en Schalke 04. In München won hij in twee periodes bij de club, 1970-1975 en 1983-1987, maar liefst zes keer de Bundesliga, drie keer de DFB-Pokal en de Europacup I (1974). Met Borussia Mönchengladbach won hij nogmaals twee Bundesliga-titels en de UEFA Cup (1979. Twee jaar in dienst bij FC Barcelona bracht de club de Europa Cup II in 1982. Na avonturen bij 1.FC Köln en Schalke 04 kondigde de succestrainer officieel in 1992 zijn pensioen aan en ging hij verder als analist en columnist voor televisie en kranten.

In 2000 nam de toen 65-jarige Lattek voor de laatste vijf Bundesligawedstrijden plaats in de dug-out bij zijn oude club Borussia Dortmund en behoedde ze door twee overwinningen, twee gelijkspelen en een nederlaag alsnog voor behoud.

Udo Lattek is samen met Giovanni Trapattoni de enige trainer die alle Europacups wist te winnen.

Voorganger:
Helenio Herrera
Trainer van FC Barcelona
1981-1983
Opvolger:
José Luis Romero